Turci donutili přistát syrský letoun mířící z Moskvy

Damašek - Turecko přinutilo přistát v Ankaře syrské dopravní letadlo letící z Moskvy. Podle státní televize měly turecké úřady podezření, že letoun veze do Damašku těžké zbraně. Podle informací státní televize byly na palubě nalezeny náhradní díly k vojenským radiostanicím. Z bezpečnostních důvodů nesmějí turecká letadla létat do syrského vzdušného prostoru.

K letadlu Airbus A320 letícího z moskevského Vnukova se v tureckém vzdušném prostotu přidaly stíhačky F16 a navedly ho na přistání na letišti v Ankaře.

Podle turecké televize, na níž se odvolávají zprávy ruských médií, byly na palubě syrského letounu nalezeny náhradní díly k radiostanicím využívaným v armádě. V nákladovém prostoru letadla objevili agenti turecké tajné služby dvanáct velkých zapečetěných krabic, jejichž obsah zabavili a nyní ho zkoumají. „Byl tam materiál, který rozhodně není legální a bylo třeba ho deklarovat,“ sdělil turecký ministr zahraničí Ahmet Davotoglu. Co obsahovaly, turecké úřady nesdělily, média spekulují o tom, že šlo o součástky potřebné pro výrobu raket.

Rusko žádá vysvětlení

Ruské velvyslanectví v Ankaře se okamžitě požadovalo vysvětlení incidentu a přístup k ruským občanům v letadle. Na palubě bylo zřejmě 17 Rusů, včetně dětí. Ruští konzulové v doprovodu lékaře odjeli na ankarské letiště, aby se o krajany postarali, ale nemohli se s nimi setkat, protože letoun se už chystal k odletu. S Rusy si diplomaté mohli jen telefonicky pohovořit.

Turci donutili přistát syrský letoun mířící z Moskvy (zdroj: ČT24)

Davatoglu v televizi TRT řekl, že Turecko mělo informace o tom, že syrské letadlo mohlo převážet „určité vybavení v rozporu s pravidly civilního letectví“. Ankara podle něho udělá vše pro to, aby zastavila jakýkoliv převoz zbraní pro syrskou vládu přes svůj vzdušný prostor. Největším dodavatelem zbraní pro Sýrii je Rusko.

Mezi Tureckem a sousední Sýrií v současnosti panuje velké napětí. Turecká armáda v minulých dnech několikrát opětovala palbu ze Sýrie, kde rebelové svádí boje s jednotkami věrnými prezidentovi Bašáru Asadovi. V Turecku našla útočiště velká část syrské opozice.