Republikáni se pustili do demokratů kvůli incidentu v Benghází

Washington – Výbor Kongresu Spojených států vyšetřuje nedávný útok na konzulát v libyjském Benghází, při kterém zemřel velvyslanec a tři další Američani. Republikáni kritizují bezpečnostní opatření i reakci vlády. Nová svědectví ale dokazují, že atentátníci udeřili na vybraný cíl mimořádnou silou s velkým množstvím zbraní. V místě se navíc nekonala žádná demonstrace, jak tvrdily první zprávy.

Republikánští zákonodárci obviňují administrativu prezidenta Baracka Obamy z nedostatečného zabezpečení diplomatů v Libyi a snaze zakrýt skutečné okolnosti útoku. Demokrati jim vytýkají snahu o zpolitizování incidentu několik týdnů před volbami.

Republikánský předseda kontrolního výboru Darrell Issa zpochybnil původní oficiální verzi Bílého domu, podle něhož na počátku incidentu byly protesty vyvolané nesouhlasem místních věřících s videem Nevinnost muslimů zesměšňujícím proroka Mohameda natočeným ve Spojených státech.

Útok podle něj byl záměrný a dobře zorganizovaný při příležitosti výročí úderů teroristů proti USA z 11. září 2001. Nepředcházely mu žádné nepokoje. Tuto verzi v rozporu se svými původními vyjádřeními již uznal Bílý dům a ministerstvo zahraničí. Ministerstvo podle deníku The New York Times v noci na dnešek urychleně uskutečnilo konferenční hovor s novináři, během něhož jim poprvé představilo svou verzi incidentu. Informace o útoku prý nezveřejňovalo s ohledem na probíhající vyšetřování.

Bojové jednotky v Benghází
Zdroj: ČT24/ISIFA/Sipa Press

Svědek: Američané podcenili bezpečnostní situaci

Na slyšení v Kongresu vystoupili čtyři svědci, z toho tři z amerického ministerstva zahraničí. Dva z předvolaných v minulosti zajišťovali bezpečnost amerických diplomatů v Libyi. Nejvýbušnější svědectví přinesl Eric Nordstrom z ministerstva zahraničí, který dříve měl na starost bezpečnost amerických diplomatů v Libyi. Jeho nadřízení podle něj nereagovali na žádosti o posílení bezpečnosti v Benghází.

Jeho vyjádření hraje do karet republikánům, podle nichž je Obamova administrativa zodpovědná za tragickou událost v Benghází. Kvůli Libyi současného prezidenta opakovaně kritizoval republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney. Podle něj jde o doklad pomýlené a pasivní Obamovy zahraniční politiky, která nedostatečně chrání zájmy Spojených států.

Pro Bílý dům jsou před volbami podobná obvinění krajně nepříjemná. Voliči mu dosud ve zvládání zahraničí politiky většinově dávají přednost před jeho republikánským sokem. Obama i proto vpředvečer kongresového slyšení vyslal do Libye svého protiteroristického poradce Johna Brennana, aby se na místě seznámil s vyšetřování prováděným v zemi FBI.