Pákistán vypsal odměnu za informace o útoku na mladou aktivistku

Islámábád - Pákistánské úřady slíbily 105 tisíc dolarů tomu, kdo poskytne informace o ozbrojencích, kteří v úterý zaútočili na mladou aktivistku Malalaj Júsufzaiovou. Ta je ve vážném stavu v nemocnici. Čtrnáctiletá dívka ostře kritizovala Taliban na svém internetovém blogu. Zasazovala se také o práva žen. Ke střelbě na ni se přihlásilo hnutí Taliban.

Útok na mladou aktivistku Malalaj Júsufzaiovou zasáhl celý Pákistán. Lidé protestovali v ulicích, skandovali hesla podpory, ozývaly se motlitby i kritika Talibanu. Některé školy na protest proti útoku zrušily výuku. „Celou tu skupinu, která spáchala ten zločin a na dívku střílela, jsme identifikovali a já slibuji, že je nenecháme uniknout. Chytíme je a potrestáme,“ řekl ministr vnitra Rehman Malik.

Mladá pákistánská aktivistka publikovala své zápisky na serveru BBC tři roky. Ačkoliv vystupovala pod pseudonymem, s výhrůžkami se setkala mnohokrát. Věnovala se především problematice uzavírání dívčích škol Talibanem, který měl území u hranice s Afghánistánem dva roky pod kontrolou. „Byla velmi odvážná v tom, jak se zastávala práv žen v oblasti Pákistánu, z které pocházela. Napadli a postřelili ji extremisté, kteří odmítají vzdělání dívkám, nechtějí, aby mluvily samy za sebe,“ uvedla ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová.

Prostesty lidskoprávních aktivistů v Islámábádu
Zdroj: ISIFA/EPA/T. MUGHAL

Dívka je v bezvědomí, naděje však stálé zůstává

Lékaři Malalaj Júsufzaiovou úspěšně operovali. Útočník ji zasáhl do krku a do hlavy, kulky těsně minuly páteř. Ačkoliv se lékaři nevzdávají naděje na její úplné uzdravení, dívka zůstává zatím v bezvědomí. Podle CNN jí Taliban už vzkázal, že pokud nezemře, zaútočí na ni znovu.

Pákistán vypsal odměnu za informace o útoku na mladou aktivistku (zdroj: ČT24)