Nešoupat, nezpívat, nehvízdat, neklepat a spát, rozhodli v Petrohradu

Petrohrad - Poslanci petrohradské radnice, kteří prosluli přísným dohledem nad životem svých spoluobčanů, rozšířili seznam skutků, které jsou považovány za rušení nočního klidu. V Petrohradě se nyní v noci nesmí šoupat nábytkem, zpívat, hvízdat, klepat na zeď a hrát na hudební nástroje.

Přísnější pravidla budou napříště platit i pro volné pobíhání psů, jízdu načerno v dopravních prostředcích a přepravu objemných zavazadel. Pokuty dosahují až 50 000 rublů (přes 30 000 korun), zvlášť tvrdě se prý budou postihovat recidivisté.

Část poslanců je však přesvědčena, že nový předpis ještě neschválili definitivně, a tak mají ještě měsíc času, aby se vypořádali s „absurdními“ doplňujícími návrhy svých kolegů. Ti požadují zakázat i příliš hlasité milostné sténání, chrápání či mňoukání koček. Šance na to, že předpis jako celek projde, jsou však vysoké, protože iniciativa prý vzešla od místního gubernátora.

Petrohrad
Zdroj: ČT24/Martin Šesták

„Dostávám dopisy od občanů se stížnostmi, že sousedé se příliš hlučně milují a chrastí pouty,“ obhajoval návrh poslanec Alexej Timofejev. Oponenti ironicky doporučují zakázat i „chrochtání prasat“ či zavést „trest smrti za chrápání“. Opozice zase podezírá radnici, že si neustále vymýšlí nové způsoby, jak pokutami látat díry v rozpočtu, a předvídá, že příště asi přijde na pořad „daň z dýchání“.

Nařízení petrohradských zastupitelů se do zpravodajství místních médií dostávají poměrně často. Zasloužil se o to především poslanec za stranu Jednotné Rusko Vitalij Milonov, který jako jeden z prvních v Rusku letos prosadil nařízení o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Počátkem tohoto týdne svou legislativní iniciativu rozšířil o návrh, aby všichni budoucí petrohradští učitelé a dětští lékaři byli prověřováni na pedofilii.