Klaus se přijel rozloučit s nejbližším Polskem

Varšava - Prezident Václav Klaus přijel na svou poslední návštěvu Polska v roli české hlavy státu. Po schůzce se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským řekl, že Polsko považuje za Česku nejbližší zemi. Komorowski si chválil hlavně obchodní vztahy mezi oběma zeměmi.

„Považuji Polsko za nám nejbližší zemi. Je to země, kde jsem byl nejvíckrát v životě, a myslím, že jsem zde byl i nejvíckrát v roli prezidenta republiky,“ prohlásil Klaus.

Polský prezident řekl, že „jedním z měřítek úrovně polsko-české spolupráce je bezpochyby úroveň obchodní výměny a hospodářské spolupráce“. Pro české vývozce bylo Polsko loni třetí nejvýznamnější zemí, hodnota exportu dosáhla 7,3 miliardy eur (182,2 miliardy korun), přičemž největší podíl na něm měla silniční vozidla. Polské firmy naopak do Česka dovezly zboží za 7,1 miliardy eur. Oba státníci mluvili také o energetické bezpečnosti a rozvoji energetické a dopravní infrastruktury.

„Objem česko-polského obchodu je daleko větší než naše obchodní výměna s USA,“ prohlásil Komorowski. Varšava dává miliardové částky do obnovy silnic a českým firmám se v tendrech nebývale daří. Česká společnost Newton Media v Polsku dokonce už sedm let monitoruje sdělovací prostředky.

Nicméně letos v zimě stín na vzájemné hospodářské vztahy vrhl skandál, kdy několik polských firem prodávalo technickou sůl označovanou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Polsko zase v souvislosti s metanolovou aférou v Česku nedávno dočasně zavedlo zákaz dovozu českého alkoholu s výjimkou piva a vína.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Klaus se v pátek pokloní Kaczyńskému

Na Univerzitě Stefana Wyszyńského převzal Klaus čestný doktorát. V pátek oba prezidenti společně zahájí Česko-polské hospodářské fórum a pak Klaus odletí do Krakova. V kryptě katedrály na tamním hradě Wawel se pokloní památce někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie, kteří zemřeli spolu s dalšími 94 lidmi předloni na jaře při leteckém neštěstí v Rusku. Klaus Kaczyńského označoval za svého osobního přítele.