V zadrženém syrském letadle byla podle Turků ruská munice

Ankara - V syrském letadle zadrženém v Ankaře byla munice ruské výroby. Podle tureckého premiéra byla určená syrské armádě. Letadlo mířilo z Moskvy právě do Damašku. Náklad Turecko zabavilo, Sýrie ale požádala o jeho vydání. Damašek turecký krok označil za vzdušné pirátství. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu už dříve prohlásil, že součástí nákladu letadla byly položky, které nelze legálně přepravovat civilními lety.

„Byl tam materiál, který rozhodně není legální a bylo třeba ho deklarovat,“ prohlásil turecký ministr zahraničí. Premiér Recep Tayyip Erdogan později řekl, že byla zabavena munice vyrobená ruskou továrnou a že byla určena syrskému ministerstvu obrany. „Takovéto letadlo s pasažéry nemůže převážet munici. Bohužel právě ta byla na palubě,“ oznámil. Podle agentury AP dodal, že následovat bude, „co je nezbytné“.

Turecké sdělovací prostředky dosud spekulovaly, že v kontejnerech, které Turecko zabavilo, bylo nebojové vybavení jako vysílačky a antény. Turecké ministerstvo zahraničí mezitím oznámilo, že posádka dostala nabídku otočit stroj zpět, ještě když byla nad Černým mořem. Pilot se ale rozhodl pokračovat. „Odmítli jsme cokoliv vydat bez oficiálního potvrzení. Za další hodinu přišli s asi deseti ozbrojenými vojáky. Dali nám pouta a povalili na zem,“ uvedl palubní inženýr Haitham Kasser.

Rusko chce vysvětlení incidentu a syrské aerolinie trvají na tom, že letadlo, v němž bylo 30 cestujících, nic nelegálního nepřepravovalo. Syrská letecká společnost obvinila turecké úřady, že se chovaly k posádce syrského letadla „agresivně“.

Ruský zdroj obeznámený s vývozem ruských zbraní:

„Kdyby bylo třeba dodat do Sýrie vojenské zařízení nebo zbraně, udělalo by se to náležitou formou, ale ne ilegální cestou, a už vůbec ne použitím civilního letadla.“

Letadlo zadržené v Turecku
Zdroj: ČTK/AP/Burhan Ozbilici

Stroj nakonec přistál v Damašku ve 4:10 SELČ. Rusko mezitím odložilo plánovanou pondělní návštěvu Turecka prezidenta Vladimira Putina, ale Kreml ujistil, že Putin do Turecka pojede jindy.

Turecká vláda se snaží udělat vše pro to, aby zastavila transport zbraní do Sýrie, a tak další podobné zásahy nevylučuje. Současně Turecko z bezpečnostních důvodů zakázalo svým letadlům všechny lety v syrském prostoru. 

Právě Rusko je největším dodavatelem zbraní pro Sýrii, kterou už dlouhé měsíce zmítají boje povstalců proti režimu prezidenta Bašára Asada. Mezi Tureckem a sousední Sýrií v současnosti panuje velké napětí. Turecká armáda v minulých dnech několikrát opětovala palbu ze Sýrie, kde rebelové svádí boje s vládními jednotkami.

Boje poškodily rozvodou síť, Sýrie neodebírá od Turků elektřinu

Turecký ministr energetiky Taner Yildiz sdělil novinářům, že Sýrie přestala před týdnem odebírat z Turecka elektřinu. Syrská rozvodná síť je údajně boji natolik poškozená, že ji nelze pro rozvod elektřiny používat. Yildiz řekl, že je Turecko připraveno obnovit dodávky okamžitě, jakmile o to Sýrie požádá.

Turecko dodává pětinu syrské energetické potřeby. Po červnovém leteckém incidentu, při němž Syřané sestřelili nad Středozemním mořem tureckou stíhačku, Ankara pohrozila zastavením energetických dodávek, ale hrozbu nerealizovala. Nynější zastavení importu si vyžádala dle turecké strany Sýrie.

Kvůli otázce řešení syrské krize jedná zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí v Saúdské Arábii. Zatím nepřišel s novým návrhem na řešení krize. Generální tajemník Pan Ki-mun tento týden řekl, že se Brahímí bude snažit přimět Sýrii k vyhlášení jednostranného příměří, k němuž se připojí také opozice. Damašek to okamžitě zamítl.

Vydáno pod