Meningitida už v Americe ohrožuje 14 tisíc lidí

New York - Až 14 tisíc lidí může být podle odhadů amerických zdravotníků ohroženo meningitidou, která se v USA šíří z vadných injekcí steroidů. Riziko epidemie je větší, než se původně předpokládalo. Zatím se nakazilo 170 lidí, nemocnice hlásí 14 úmrtí, nákaza se rozšířila do dalších dvou amerických států - Idaha a Indiany. Od středy se počet nemocných zvýšil o 33 případů.

Nové nemocné zaznamenali zdravotníci v Idahu a Indianě, postiženo už je jedenáct amerických států, uvedlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Čtrnáct tisíc lidí zhruba odpovídá obyvatelstvu Poděbrad.

Onemocnění meningitidou hrozí Američanům kvůli vadným injekcím steroidů při anestetických zákrocích. Účinná látka obsahovala plíseň, která způsobila meningitidu. Podle vyšetřovatelů zřejmě injekce pocházely z distributorského střediska v Massachusetts, které už podezřelé šarže z trhu stáhlo. Zatím není jasné, jak se plísňová nákaza do steroidů dostala. Injekce, v nichž byla obsažena, měly kliniky k dispozici od července do září. Nemoc se sice nepřenáší z člověka na člověka, nicméně v USA vyvolala paniku a znepokojení epidemiologů. Výrobci léků a zdravotnických potřeb budou podrobeni zvýšené státní kontrole.