Za vysláním bezpilotního letounu do Izraele stál Hizballáh

Bejrút - Libanonské extremistické hnutí Hizballáh přiznalo, že vyslání bezpilotního letounu nad izraelské území byla jeho práce. Stroj zde byl v sobotu sestřelen. Podle šéfa hnutí Hassana Nasrallaha byl letoun smontovaný v Libanonu, šlo ale o stroj íránské výroby. Právě spojení incidentu s Teheránem může přiostřit už tak napjatou blízkovýchodní situaci.

Letoun, který před týdnem poslaly k zemi izraelské vzdušné síly, byl smontován přímo v Libanonu. „Nechali jsme ho letět stovky kilometrů nad mořem. Pak prorazil nepřátelskou obranu, vstoupil do prostoru nad jižní Palestinou,“ řekl vůdce hnutí Hassan Nasrallah. Vůdce tak potvrdil prvotní podezření a dodal, že to není naposled, co Hizballáh takový letoun nad území Izraele, jehož existenci neuznává, vyslal.

„Je naším právem létat s bezpilotními letouny nad okupovanou Palestinou kdykoli se nám zachce,“ dodal Nasrallah. Pro Izrael jde o paradoxní situaci - v jeho vzdušném prostoru a poblíž areálu s jadernými reaktory se dost možná pohybovala technika spojenců ovládaná nepřítelem. Vůdce Hizballáhu uvedl, že sestřelený stroj byl íránské výroby. Není to přitom ani rok, co se Teherán dostal k americkému bezpilotnímu letounu. Armádní velitelé o něm tehdy mluvili jako o vysoce sofistikované výzvědné technice.

Přiznání šéfa Hizballáhu přitom může mít poměrně zásadní dopad - podezření, že Írán prostřednictvím třetí strany špehuje Izraelce, zvyšuje napětí v regionu. A to ve chvíli, kdy se obě země pohybují na hraně války.

Letoun smontovali v Libanonu (zdroj: ČT24)