V syrském letadle nebyla nelegální munice

Damašek – Sýrie obvinila tureckého premiéra Erdogana ze lži kvůli jeho tvrzení, že syrské civilní letadlo zadržené ve středu v Turecku převáželo ruskou munici. Turecké stíhačky donutily stroj letící z Moskvy přistát v Ankaře. Podle Damašku šlo o vzdušné pirátství. Syrský ministr zahraničí Erdogana vyzval, aby údajný vojenský materiál ukázal. Rusko rovněž popřelo, že by na palubě byl nelegální náklad - podle ministra zahraničí Lavrova to byly legální radarové komponenty.

Letadlo na lince Moskva–Damašek přinutily přistát ve středu dvě turecké stíhačky. Turecko mělo podezření, že na palubě byl zakázaný materiál. Erdogan dnes řekl, že byla zabavena munice vyrobená ruskou továrnou a že určena byla syrskému ministerstvu obrany. Sýrie označila postup Turecka za pirátství. Ve čtvrtek navíc obvinila tamního premiéra Erdogana ze lži kvůli jeho tvrzení, že syrské civilní letadlo zadržené ve středu v Turecku převáželo ruskou munici.

Turecký premiér se ale brání tím, že letoun se zastavil kvůli podezření, že Rusko porušilo zbrojní embargo uvalené na Sýrii. Ta Erdogana vyzvala, aby vybavení a munici alespoň svým lidem.

Rusové mají podezření na únik informací o nákladu letadla

Ruská tajná služba FSB se chystá prověřit, zda nedošlo k úniku informací o nákladu syrského letadla, uvedl to list Kommersant. Ruští analytici incident považují za další známku příprav na turecký vojenský zásah v Sýrii. Moskva popírá, že by na palubě letadla byla munice ruské výroby.

Ruský ministr Sergej Lavrov řekl, že náklad byl naprosto legální a sestával z radarových komponentů: „Nemáme žádné tajemství. Samozřejmě, že v tom letadle nebyly a nemohly být žádné zbraně. Byl to legální náklad legálního ruského dodavatele, který legální cestou zasílal zboží legálnímu zákazníkovi. Podle něj šlo o “elektrické radarové součástky". Přiznal pouze, že toto zboží má dvojí - civilní i vojenské - využití. Ruský výrobce prý bude od Turecka požadovat, aby zásilku vrátilo.

Kommersant s odvoláním na své zdroje napsal, že v letadle bylo 12 beden se součástkami pro radiolokátory syrské protivzdušné obrany a technická dokumentace. Takový náklad prý nepotřeboval žádné zvláštní povolení.

Podle ruských analytiků byl incident především „protisyrským gestem“ Turecka. Pokud to měl být současně i signál Moskvě, aby dala ruce pryč od režimu Bašára Asada, pak byl marný. „Vývoj směřuje k válce,“ míní Viktor Nadein-Rajevskij z ústavu mezinárodních vztahů akademie věd, podle kterého se Turecko chystá na roli nástupiště operace NATO proti Sýrii.

Podle tureckých médií prý Ankaru o podezřelém nákladu v syrském civilním letadle vyrozuměly americké tajné služby. Není však vyloučen ani únik informací ze Sýrie či z Ruska, a to má prověřit FSB. „Turecké vojenské letectvo vyslalo dvě stíhačky F-16, protože s velmi velkou dávkou pravděpodobnosti vědělo o nákladu. Neriskovali by tolik, kdyby neměli jistotu,“ citoval Kommersant „zdroj ze státních struktur“.