Snahy fanatiků nás naopak stmelily, vzpomínají po 10 letech na Bali

Bali - Indonéský ostrov Bali si připomíná smutné výročí bombového útoků islámských radikálů, který před 10 lety usmrtil 202 lidí. Při incidentu tehdy zahynuli turisté z 21 zemí, další stovky lidí si odnesly zranění. Pietních obřadů se na ostrově zúčastní téměř 1 000 Australanů, mezi nimi i politici v čele s premiérkou Julií Gillardovou, její předchůdce John Howard i vůdce opozice Tony Abbott.

Austrálie přišla při teroristickém činu v jinak oblíbeném letovisku Kuta o 88 svých občanů. Pro zemi jde o nejhorší tragédii od 2. světové války. Při projevu v rámci ranní bohoslužby u památníku v Jimbaranu Gillardová vyjádřila uznání všem záchranářům a dodala, že „obě země jsou si nyní blíže než kdy předtím“. Oběti bombového atentátu připomněly i obřady ve všech větších městech po celé Austrálii.

Právě náboženská a sociální rozdílnost stála 12. října 2002 za útoky na Bali. Turisticky vyhledávaný ostrov je součástí více než 17 tisíců ostrovů, které tvoří Indonésii, čtvrtý nejlidnatější stát světa. Snaha některých muslimských organizací (Indonésie je státem s největší populací hlásící se k islámu) na posílení vlivu mezi obyvatelstvem mnoha náboženství dlouho nepřinášela úspěch, proto se jedna z radikálních odnoží rozhodla před deseti lety zaútočit.

Indonéská ministryně zahraničí Marty Natalegawaová v souvislosti s tím uvedla, že „cíle útočníků naprosto selhaly“ a celý incident „naopak posílil závazek bojovat proti nesnášenlivosti všech forem“. Podobně se v místním tisku už ve čtvrtek vyjádřil prezident Susilo Yudhoyono: „Ve skutečnosti to mělo právě opačný následek. Celá Indonésie -  muslimové, hinduisté, křesťané i buddhisté - odsoudili útok a zavrhli ty, kteří zneužívají náboženství k násilným činům.“

Samotný útok spáchalo osmičlenné komando, za účast na atentátech bylo uvězněno celkem 33 osob; zatýkání začalo hned v listopadu 2002, první proces začal v květnu 2003 a jako první byl souzen „usměvavý terorista“, mechanik Amrozi bin Nurhasyim, který nakoupil tunu chemických produktů.

Za podíl na útocích byly vyneseny tři tresty smrti: na jeho vykonání čekají Amrozi, bratr dvou dalších klíčových účastníků atentátu Aliho Imrona (alias Alik, doživotí) a Mukhlase (alias Ali Gufron, odsouzen k trestu smrti), a „mozek“ teroristické skupiny Imam Samudra. Všichni tři muži odsouzení k trestu smrti se k činu přiznali.

10 let od bombových útoků na Bali (zdroj: ČT24)