Muslimské bratrstvo vyzývá k džihádu za osvobození Jeruzaléma

Káhira - Vůdce egyptského Muslimského bratrstva vyzval stoupence k zahájení svaté války za osvobození Jeruzaléma. Podle Muhammada Badího je vedení džihádu povinností všech muslimů. Zároveň řekl, že Jeruzalém je islámský a nikdo z toho nesmí slevovat. Z Muslimského bratrstva, které vede Egypt po loňské revoluci, vzešel i současný egyptský prezident Muhammad Mursí, který upřednostňuje mírové vztahy s Izraelem.

Ve východním Jeruzalémě je mešita Al-Aksá považovaná za třetí nejposvátnější místo islámu. Izrael v roce 1967 zabral východní část města a později ji připojil k západní části. Přijal pak zákon, podle nějž je nyní Jeruzalém z pohledu Izraelců nedělitelnou a věčnou metropolí státu. Egypt jako první z arabských států podepsal v roce 1979 s Izraelem mírovou smlouvu. Ačkoli dobytí Jeruzaléma svatou válkou patří k programu bratrstva, Mursí po zvolení řekl, že hodlá dodržet mezinárodní smlouvy podepsané minulou vládou, tedy i dohodu s Izraelem.

V době červnové kampaně před prezidentskými volbami významný egyptský duchovní Safvat Higází prohlásil, že hlavním městem Egypta by se měl stát Jeruzalém. „Naší metropolí by neměla být Káhira, Mekka ani Medína. Měl by to být s pomocí boží Jeruzalém. Měli bychom volat 'miliony mučedníků budou pochodovat k Jeruzalému'. Spojené státy Arabů by měly být vloženy do rukou toho muže (Mursího) a jeho stoupenců. Hlavní město muslimského chalífátu bude Jeruzalém,“ řekl Higází před jásajícím davem. Mnozí lidé v něm volali, že „Mursí zítra osvobodí Gazu“, a Higází je rozněcoval voláním: „Ano, buď se budeme v Jeruzalémě modlit, nebo tam zahyneme.“

Při demonstraci na Tahríru bylo zraněno 110 lidí

V Káhiře se dnes střetli stoupenci prezidenta Mursího a jeho odpůrci. Jde o první násilný střet tohoto druhu od června, kdy Mursí nastoupil do úřadu. Podle egyptských státních sdělovacích prostředků se při házení kamení, láhví a zápalných bomb zranilo přes 100 lidí. I když na televizních záběrech dnešní potyčky vypadaly bouřlivě, policisté nezasáhli.

Mursího odpůrce na náměstí Tahrír přivedl nedávný rozsudek nad představiteli minulého režimu, kteří poslali proti účastníkům loňských demonstrací policisty na koních a velbloudech. Soud před dvěma dny v tomto procesu osvobodil 25 stoupenců svrženého prezidenta Husního Mubaraka. Někteří Egypťané ale už před tímto procesem dávali najevo nesouhlas s Mursího politikou a svolávali proti prezidentovi protesty. Podle nich neplní sliby, které dal před volbami. Mnozí jsou toho názoru, že Mursí, který byl kandidátem Muslimského bratrstva, i když z něj před volbami vystoupil, je stále pod vlivem vůdce této islámské organizace. Egypťané chtějí po Mursím, aby byl aktivnější. Zároveň požadují, aby se na tvorbě nové ústavy podílelo víc odborníků. Podle některých v novém návrhu totiž příliš dominuje islám.

Hořící autobus
Zdroj: ISIFA/EPA/STR

Někteří demonstranti podle agentury Reuters strhli pódium, které bylo postaveno na jednom okraji náměstí jako řečniště. Náměstí se pokusili ovládnout islamisté. Ti se v postranních ulicích střetli se svými odpůrci, které chtěli držet opodál. Poblíž náměstí vzplály dva autobusy. Podle očitých svědků je použilo Muslimské bratrstvo ke svozu svých stoupenců.

Protest se konal také v Alexandrii, kde se Mursí zúčastnil poledních modliteb a pak pronesl projev. „Nenecháme uniknout nikoho, kdo má podíl na nezákonné činnosti,“ řekl kromě jiného s poukazem na sporný verdikt. Mursí den po vynesení rozsudku odvolal generálního prokurátora Abdal Magída Mahmúda a jmenoval ho velvyslancem ve Vatikánu. Mahmúd však rezignovat odmítl a oznámil, že svou funkci bude dál vykonávat.

Při demonstraci na Tahríru byly zraněny desítky lidí (zdroj: ČT24)