Tusk dostal důvěru, může vládnout ještě tři roky

Varšava - Polský premiér Donald Tusk získal pro svou vládu důvěru v Sejmu. Hlasovalo pro ni 233 ze 452 přítomných poslanců dolní komory parlamentu, k úspěchu stačilo 231 hlasů. Tuskova koalice má v Sejmu 234 poslanců. Ti se navzdory nedávné nejednotnosti při hlasování o potratovém zákoně dnes shodli na pokračování koalice Tuskovy Občanské platformy (PO) s Polskou stranou lidovou (PSL).

Tusk požádal o vyslovení důvěry po svém projevu, v němž zhodnotil rok vládnutí kabinetu pravého středu a představil plány na další rok. Slíbil mimo jiné investice na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti za desítky miliard eur. Polsko je jedinou zemí v Evropské unii, která v posledních letech nesklouzla do recese, její ekonomika ale zpomaluje. Hrubý domácí produkt země loni stoupl o 4,3 procenta. Pro letošní rok ale vláda počítá již jen s 2,5 procenta a další zpomalení očekává v roce 2013.

Tusk připustil, že nadcházející rok bude náročný, hospodářský růst, byť pomalejší, chce ale udržet „za každou cenu“. Oznámil také program investic na podporu růstu a zaměstnanosti. Plán počítá mimo jiné s rozvojem energetiky, s pokračováním výstavby dálnic a s modernizací silnic a železnic. Změny mají nastat i v oblasti podpory rodin v Polsku, které má jednu z nejnižších porodností na světě. Tusk chce prodloužit dobu pobírání rodičovského příspěvku ve výši 80 procent platu na jeden rok a podporovat vznik nových školek a jeslí. 

Tuskova vláda kromě rostoucí sociální nespokojenosti čelí i politickým útokům opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle posledních průzkumů veřejného mínění má konzervativní PiS náskok jednoho až tří procentních bodů nad liberální PO. Po úspěšném hlasování o důvěře nicméně může Tuskův tým Polsku vládnout až do roku 2015.

Polský Sejm
Zdroj: ČT24
Vydáno pod