Pákistánská policie zatýká lidi podezřelé z útoku na Júsufzaiovou

Mingora (Pákistán) - Pákistánská policie zatkla několik lidí podezřelých z útoku na 14letou Malalaj Júsufzaiovou, která se angažovala za právo žen na vzdělání a kritizovala islámské fundamentalisty. Mezi zatčenými nejsou oba útočníci, kteří trojici dívek postřelili. Vyšetřovatelé ale podle ministra vnitra Rahmána Málika už vědí, kdo útok zorganizoval, a usilují o dopadení osob do něj zapojených.

Júsufzaiová v úterý přežila pokus o vraždu na severozápadě země v údolí Svát. Ozbrojenci z extremistického hnutí Taliban přepadli autobus, kterým se vracela ze školy, výslovně se po ní ptali a pak na ni začali střílet. Spolu s ní zranili ještě další dvě děvčata. Dívka stále zůstává na přístrojích v nemocnici, její stav je ale stabilizovaný. Za její uzdravení se dnes po celé zemi konaly modlitby. Škola, do níž ve městě Mingora chodila, už obnovila vyučování. V jejím okolí byli rozmístěni policisté, mnozí z žáků se do ní ale zatím nevrátili.

Dívka se proslavila díky svému deníku, který si začala vést v 11 letech a v němž popisovala útrapy obyvatel v údolí Svát, obsazeném Talibanem. Pákistánská armáda později Taliban z údolí vytlačila a Malalaj získala nejvyšší státní civilní ocenění za hrdinství. Byla také nominována na mezinárodní mírovou cenu pro dětské aktivisty. Zároveň se ale stala terčem výhrůžek.

Vydáno pod