Turecká civilní letadla nebudou do Saúdské Arábie létat nad Sýrií

Ankara/Damašek - Turecko odklonilo svá civilní letadla, která míří do Saúdské Arábie, z obvyklé trasy přes Sýrii. Důvodem je to, že Turecko nepovažuje syrský vzdušný prostor za bezpečný, jak informovala turecká zpravodajská stanice TRT. Turecko-syrské vztahy jsou napjaté kvůli syrským bojům, jež přesahují i na turecké území, a také kvůli středečnímu leteckému incidentu. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu pohrozil odvetou, pokud syrské jednotky znovu naruší státní hranici.

Konkrétně se odklon dotkne letadel mířících do saúdskoarabské Džiddy. Rozhodnutí tedy poznamená hlavně lety s věřícími, kteří v těchto dnech směřují na blížící se muslimskou pouť do Mekky. Turecká letadla mířící do Saúdské Arábie budou nově létat nad Jordánskem.

Turecký premiér: RB OSN by se měla konečně dohodnout, jak syrskou krizi vyřešit

Současně dnes turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ostře kritizoval Radu bezpečnosti OSN za to, že se nedokáže shodnout na řešení syrské krize. „Přes naše úsilí RB OSN nedokázala zastavit lidskou tragédii, která se odehrává v Sýrii 20 měsíců,“ prohlásil Erdogan v Istanbulu na tiskové konferenci, které se zúčastnil také generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí. Rada dle Erdogana svým postojem umožňuje syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi nechat denně zabíjet „desítky a stovky lidí“.

Turecko-syrská hranice
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Turecko přinutilo ve středu přistát v Ankaře syrské civilní letadlo na trase MoskvaDamašek a údajně zabavilo ruskou munici, která prý byla v nákladním prostoru. Sýrie i Rusko tvrdí, že nešlo v žádném případě o zakázaný náklad. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova letoun přepravoval radarové komponenty, jejichž vývoz není zakázán.

Davutoglu po schůzce prohlásil, že Ankara je připravena použít sílu, pokud syrské jednotky znovu naruší turecké hranice. Zároveň zdůraznil, že hranice Turecka se Sýrií je také hranicí Severoatlantické aliance. Podporu Turecku dnes vyjádřil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Vyzval však také Ankaru, aby vůči Sýrii dál udržovala „rozvážný kurz“. Podle Westerwelleho je velké nebezpečí, že se syrský konflikt rozšíří a způsobí velké škody v celém regionu.

Syrské boje se v posledních dnech soustřeďují na sever státu a na dálnici mezi Damaškem a Halabem. Podle nejnovější bilance syrské organizace pro lidská práva (OSDH) zahynulo během devatenáctiměsíčních nepokojů přes 33 tisíc lidí. Násilnosti se přitom stupňují, jenom za minulých pět dní přišlo o život  tisíc osob. Z celkového počtu mrtvých bylo téměř 24 tisíc civilistů, přes 8 200 vojáků a 1 200 dezertérů.

Turecko-syrské napětí (zdroj: ČT24)

Navíc opoziční bojovníci v severosyrské provincii Idlib zajali po bojích o tamní vesnice přes 250 vojáků. Dnes byla slyšet prudká palba v Halabu a výbuch v Damašku. V pátek bylo nalezeno tělo ředitele univerzitní nemocnice v Halabu. Ten byl v červenci unesen, opozice ho obviňovala z podpory režimu.

Vydáno pod