Ruská vesnice vyhlásila samostatnost a chce do EU

Moskva - Takřka na dohled Moskvy vzniká nový stát. Obyvatelé jedné z vesnic v oblasti Domodědovo vyhlásili vlastní autonomní republiku a chtějí vstoupit do Evropské unie. To všechno na protest proti úřední zvůli.

Začalo to zdánlivě nevinně, kvůli dálnici. Vzala obyvatelům vesnice Šebancevo klid venkova, zničila zahrádkářské kolonie a pozemky rázem ztratily na ceně. Starousedlíci vytáhli do boje pod vlajkou Evropské unie a svou vlastní. 

„Ruské úřady tady začaly jménem vlády Ruské federace stavět zpoplatněnou silnici, přestože 95 procent zdejších obyvatel hlasovalo v místním referendu proti. Způsobilo to dopravní kolaps a porušily naše vlastnické právo,“ uvedl Jevgenij Archipov z Iniciativy za Ruskou demokratickou republiku. 

Do Bruselu už poslali oficiální žádost

Mohla by to být humorná epizoda, kdyby obyvatelé vesnice nedaleko mezinárodního letiště Domodědovo nemysleli vyhlášení samostatnosti smrtelně vážně. Do Bruselu už poslali žádost o oficiální uznání své republiky. 

„Zájmy místních obyvatel a zájmy etnických skupin žijících v Rusku federální úřady vůbec neberou na vědomí. Proto jsme se rozhodli změnit právní status oblasti Domodědovo a zahájili jsme proces ustanovení Ruské demokratické republiky. Měla by být součástí Evropy a stát se členem Evropské unie,“ dodal Archipov. Vyhlášení nezávislosti berou jako jedinou možnost, jak se dovolat svých práv. „Místní obyvatele před federálním centrem nic nechránilo a federální úřady se chovaly jako okupanti,“ dodává. 

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Úřední šikana doprovázená mafiánskými praktikami

Starousedlíci mluví o úřední šikaně doprovázené mafiánskými praktikami. Prý musí platit daň za používání silnic, za vodu a dokonce i za možnost sbírat houby a lesní plody. „Jako jiné státy chceme i my autonomii. Jako Rusové jsme se rozhodli vytvořit vlastní republiku, aby úřady konečně poznaly, že jsme občané. Úřady jsou k našim potřebám hluché a podvádějí nás. Tak co máme dělat?“ ptá se obyvatelka vesnice Šebancevo Marina Zlotnikovová. 

Možná nezůstane u kuriózní rebelie jedné vesnice poblíž Moskvy. Zájem vstoupit do nové republiky mají i další obce v oblasti Domodědovo. „Dnes tady byla dopravní zácpa, včera taky. A chtějí postavit další silnici. I jiné vesnice se ocitají v centru zájmu dopravních úřadů. Lidé vědí, že jim řeknou: S vaší půdou máme vlastní plány,“ popisuje Zlotnikovová. 

Ruské úřady se zatím obestavěly hradbou mlčení. Od rozpadu SSSR nezávislost vyhlásilo 15 bývalých sovětských republik. Těžko si ale představit, že by Moskva nechala vyrůst další – šestnáctou – hned za svými humny.