Vrah známé ruské herečky se přiznal na internetu

Moskva - Rusko truchlí nad smrtí oblíbené herečky Mariny Golubové, která se stala obětí dopravní nehody v centru Moskvy. Až po několika dnech se policii podařilo dopadnout viníka havárie, který se ještě předtím k vině překvapivě přihlásil na internetu. Současně se omluvil pozůstalým a vysvětlil, proč dal přednost útěku před spravedlností.

Alexej Rusakov (31) v nahrávce na internetu tvrdil, že právě on seděl za volantem rudého cadillaku, který narazil do vozu s herečkou Marinou Golubovou, známou z několika filmů i českým divákům. Prý do křižovatky vjel „ještě na oranžovou“ a nečekal, že vůz s Golubovou tak prudce vystartuje. V poslední chvíli prý sešlápl plyn v mylné naději, že se srážce vyhne.

„Omlouvám se před celou zemí, že jsem se následně zachoval zbaběle, podlehl panice a v šoku utekl z místa činu,“ prohlásil Rusakov. Zvažoval prý, že se úřadům přihlásí a přizná vinu, ale nevěří, že se mu dostane spravedlnosti v rozpoutané „štvanici“. Údajně se bojí, že se stane „obětním beránkem“, ačkoli není „ani terorista ani vrah“.  

Rusakov před kamerou ukázal svůj pas, který podle médií ztratil při havárii. Pravda prý není ani to, že by řídil opilý či zdrogovaný nebo že by již dříve kvůli podobným deliktům přišel o řidičský průkaz. V závěru nahrávky Rusakov poprosil o odpuštění „všechny, koho zklamal, a všechny, kdo (kvůli jeho činu) trpěli“. Požádal také nezávislé ochránce lidských práv, aby dohlédli, že vyšetřování se odehraje v rámci zákona a že rozsudek bude „přiměřený“.

Rusko chce zpřísnit tresty za řízení v opilosti

O několik hodin později policie Rusakova zatkla. Okolnosti zadržení zatím nejsou jasné, podle stanice Echo Moskvy zatčení následalo po výslechu Rusakovovy snoubenky. Pod dojmem poslední tragédie i předchozích dopravních nehod se ruští zákonodárci chystají zpřísnit tresty za řízení v opilosti. Rusakov podle jedné z vyšetřovacích verzí uprchl z místa činu, aby znemožnil změřit promile alkoholu v krvi, a neposkytl obětem pomoc, která je možná mohla zachránit.

Je možné, že i tato okolnost se promítne do chystané novely trestního zákona, který počítá se zpřísněním trestů za zabití více osob při řízení auta v opilosti z dosavadních devíti až na dvacet let vězení. Předloha by měla být přijata ještě letos.

Při nehodě, která se stala v noci na středu, zahynula herečka i její řidič. Poslední rozloučení s Marinou Golubovou se v Moskvě odehrálo dnes. Čtyřiapadesátiletá herečka vystupovala v posledních deseti letech na scéně Čechovova moskevského uměleckého divadla, hrála také v padesátce televizních seriálů a filmů, z nichž českým divákům mohou být známy snímky Atomový Ivan či V roli oběti. Prababička herečky údajně byla nevolnicí na panství spisovatele Lva Tolstého a její děti prý byly hraběti podobné „jako vejce vejci“.