Britská armáda čelí skandálu kupčení se zakázkami

Londýn – Bývalí vysoce postavení generálové britské armády včetně někdejšího armádního šéfa Richarda Dannatta čelí podezření, že výměnou za tučné provize slibovali zajistit zbrojní zakázky soukromým firmám. Informaci přinesl britský list The Sunday Times, který zároveň disponuje videem, jež veteránskou ochotu k lobbingu dokládá.

Na videu, které The Sunday Times zveřejnily na svých webových stránkách s titulkem „Generálové k pronájmu“, je zachycen bývalý generál britského námořnictva Trevor Soar, který se chlubí svými schopnostmi a kontakty. „Jsem výborně obeznámen se zásobováním. S tím, jak to funguje. Jaká je politika a ministři,“ konstatuje na záznamu pořízeném skrytou kamerou.

Potíž spočívá v tom, že v Británii musí bývalí vojáci po odchodu z armády počkat dva roky, než mohou zužitkovat své zkušenosti v soukromé sféře. Dotčení generálové ovšem toto nařízení obcházeli.

Ze záznamu:

  • Soar: „Musím být opatrný, protože mám nějaká omezení.“
  • Figurant: „Takže jak je obejdete?“
  • Soar: „No prostě je ignorujete.“

Do skandálu je zapleteno celkem šest lidí včetně dvou bývalých nejvyšších velitelů armády. Jedním z nich je i válečný hrdina z války o Falklandy John Kiszely, který se svěřil, že může použít svou funkci prezidenta britské královské legie, aby se při setkání s ministerským předsedou Davidem Cameronem na listopadových oslavách konce 1. světové války zasadil o zájmy svých klientů.

Britské ministerstvo obrany chce vše vyšetřit, na jeho obchody ale prý dotčení veteráni vliv neměli. „Materiál nakupujeme podle potřeb naší armády, a ne vysloužilého personálu. Bývalí důstojníci nemají vliv na to, kdo získá zakázky ministerstva obrany,“ uvedl britský ministr obrany Philip Hammond.

Bývalí činitelé armády popírají, že by svým jednáním porušili zákon. To netvrdí ani The Sunday Times. Podle ministra Hammonda ale muži poškodili sami sebe. Pokud se ukáže, že využívali svůj přístup k politikům pro komerční účely, budeme jej muset omezit nebo úplně znemožnit, uvedl.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)