Postřelená pákistánská dívka se bude léčit ve Velké Británii

Islámábád – Pákistánská školačka postřelená před necelým týdnem při útoků Talibanu byla převezena k dalšímu léčení do Británie. Malala Júsufzaiová, která dlouhodobě islamisty kritizovala a bojovala za právo žen na vzdělání, se bude v Evropě léčit především ze zranění hlavy. Na přepravě 14leté dívky se podílela i Saúdská Arábie. Pobyt v Británii má dívce nejen zajistit přístup ke specializované péči, ale také ji ochránit od dalších útoků, kterými jí Taliban hrozí.

Podle pákistánských armádních zdrojů se má Malala v Británii plně zotavit nejen fyzicky, ale i psychicky z prožitého traumatu. Lékaři v Pákistánu dívce z krku vyňali střelu a stabilizovali její stav.

Malalu proslavil deník, který si začala vést v 11 letech a v němž popisovala útrapy obyvatel v údolí Svát, obsazeném Talibanem. Pákistánská armáda později extremistické hnutí z údolí vytlačila a Malala získala nejvyšší státní civilní ocenění za hrdinství. Byla také nominována na mezinárodní mírovou cenu pro dětské aktivisty. Zároveň se ale stala terčem výhrůžek.

Britské ministerstvo zahraničí sdělilo, že Malala se bude léčit v jedné ze státních nemocnic, další podrobnosti ale s ohledem na pacientku zveřejněny nebyly. Podle pákistánských vojenských lékařů bude nyní třeba nahradit poškozené kosti Malaliny lebky, plánována je také „intenzivní neurologická rehabilitace“. Přesun dívky do zahraničí byl konzultován s její rodinou a náklady hradí pákistánská vláda.

Letadlo odváží Malalaj Júsufzaiovou z Rávalpindí
Zdroj: ČTK/AP/Inter Services Public Relations Department

Taliban již před útokem Malalu opakovaně vyhrožoval smrtí, ať už v tisku či prostřednictvím vzkazů vsunutých pod dveře dívčina domu. Když aktivistka hrozby ignorovala a pokračovala ve svém odporu, poslal na ni Taliban údajně dvojici profesionálních zabijáků.

Případ Malaly vyvolal v Pákistánu, který je na násilné útoky zvyklý, značný šok a rozsáhlou vlnu solidarity. Žáci ve školách se za dívku hromadně modlili a po celé zemi se konaly demonstrace na její podporu, té největší se v neděli v Karáčí zúčastnily desetitisíce lidí.