Unie zpřísňuje sankce proti Íránu, jednání se tak prý pohnou

Lucemburk – Evropská unie opět zpřísňuje sankce proti Íránu. Chce ho tak přimět, aby omezil svůj kontroverzní jaderný program. Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová přitom tvrdí, že již brzy by se jednání s Íránem o jeho jaderných ambicích mohla pohnout tím správným směrem.

„Věřím, že již brzy dospějeme k pokroku,“ prohlásila Ashtonová během schůzky unijních ministrů zahraničí v Lucemburku. Očekává se, že na dnešní schůzce ministři odsouhlasí přísnější sankce proti Íránu. Ty by se měly dotknout jak bankovního sektoru, tak průmyslu a dopravy. 

Zatímco v minulosti unie spíše postupovala tak, že sankce mířila na konkrétní představitele íránského režimu, nynější sankce se soustředí na celá průmyslová odvětví. Unie například zakáže dovoz íránského zemního plynu do EU a vývoz některých surovin, například oceli či hliníku, z EU do Íránu.

„Zesílíme tlak a budeme v tom pokračovat v nadcházejících měsících, dokud neuspějeme v jednáních,“ prohlásil v Lucemburku britský ministr zahraničí William Hague. 

Západ se obává íránského jaderného programu, bojí se, že Teherán usiluje o jadernou bombu. Írán přitom tvrdí, že jeho jaderný program má čistě energetické ambice.

Tlak na Írán, vůči němuž unie a Spojené státy uplatňují ropné embargo, už začíná být na tamní ekonomice znát. Nejistota se promítla i do íránské měny rijálu, která ztratila v posledních dvou týdnech už zhruba třetinu své hodnoty.

Vydáno pod