Mongolsko a Severní Korea bourají sochy a portréty

Ulánbátar/Pchjongjang - Mongolské úřady o víkendu přikročily k odstranění sochy bolševického vůdce a zakladatele Sovětského svazu Vladimira Iljiče Lenina, která 58 let dominovala centru Ulánbátaru. Z hlavního náměstí severokorejské metropole Pchjongjangu zase nečekaně zmizely obří portréty Lenina a Karla Marxe, které shlížely na obyvatelstvo spolu s gigantickou tváří zakladatele státu Kim Ir-sena přes padesát let.

Odstranění sochy v Ulánbátaru předcházel mítink, na němž zástupce radnice zdůraznil, že v dobách Lenina a jeho nástupce Josifa Stalina se obětí represí stalo přes 30 000 Mongolů. Ruská agentura ITAR-TAS poznamenala, že v projevu chyběla zmínka o tom, že právě v dobách Lenina mělo Mongolsko od Sovětského svazu velkou podporu v boji za nezávislost, kterou nakonec získalo. Podle agentury odstranění Leninovy sochy souvisí s vnitropolitickými změnami v Mongolsku, kde v červenci v parlamentních volbách vyhrála liberální Demokratická strana. Ta vznikla sloučením dvou největších nekomunistických stran v zemi a klade si za cíl demokratickou reformu Mongolska, které bylo věrným spojencem komunistického režimu v Moskvě.

Leninova socha má být vydražena, vyvolávací cena bude 400 000 tugriků (necelých šest tisíc korun). Na uvolněném místě před hotelem Ulánbátar by podle představ radnice měl být památník obětem masových nepokojů z roku 2008. Ty propukly po parlamentních volbách, když tehdy opoziční Demokratická strana označila vítězství vládní postkomunistické strany za zmanipulované.

Z centra Pchjongjangu zmizely portréty Marxe a Lenina

Z hlavního náměstí severokorejské metropole Pchjongjangu zmizely obří portréty Karla Marxe a Vladimíra Iljiče Lenina, které shlížely na obyvatelstvo spolu s gigantickou tváří zakladatele státu Kim Ir-sena přes padesát let. „V nejlepších tradicích režimu, který zásadně nikdy nic nekomentuje, se událost odehrála bleskově a bez jakéhokoli vysvětlení,“ konstatuje ruský list Kommersant. Jako první překvapivé zjištění oznámila jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na čerstvě pořízené snímky z Náměstí Kim Ir-sena. Průčelí budovy ministerstva zahraničního obchodu KLDR je na nich očividně zbaveno portrétů zakladatelů komunistického hnutí.

Zmizení Marxe a Lenina může být podle Kommersantu považováno za další nepřímý signál přeměn, jimiž Severní Korea prochází pod vedením devětadvacetiletého Kim Čong-una. Nový šéf stalinistického státu se objevuje na veřejnosti častěji než jeho předchůdci, na ulicích neformálně debatuje s lidmi. Poodhalil dokonce tajemství svého privátního života, když publikoval informace o svém sňatku a nechal se vyfotografovat se svou ženou.