Izraelský parlament odhlasoval své rozpuštění, mohou přijít volby

Jeruzalém - Dnes časně ráno izraelský parlament odhlasoval své rozpuštění, které otevřelo cestu k předčasným volbám 22. ledna. Oznámil to předseda parlamentu Reuven Rivlin.

Volby se tak budou konat necelý rok před řádným termínem. Poslanci schválili návrh premiéra Benjamina Netanjahua, který zdůvodnil předčasné volby neshodami koaličních stran kolem rozpočtu a nezbytností čelit íránskému jadernému programu. Pro rozpuštění hlasovalo po dlouhé a bouřlivé rozpravě všech sto přítomných poslanců.

Průzkumy ukazují, že Netanjahuova strana Likud by nyní v hlasování zvítězila a ve stodvacetičlenném Knesetu by ještě posílila. Získala by 29 mandátů místo současných 27. Netanjahu stojí v čele vlády od roku 2009. Opoziční Strana práce Šeli Jachimovičové a centristická strana Ješ Atid Jaira Lapida by nyní ve volbách skončily každá se 17 mandáty.

Netanjahu prý straší Íránem a Jordánem

V rozpravě, která předcházela hlasování, na sebe šéfové hlavních stran ostře útočili. „Kdokoli zlehčuje hrozbu íránského jaderného programu, si nezaslouží vést Izrael ani jediný den,“ řekl Netanjahu. Jeho odpůrci často zdůrazňují, že využívá íránský jaderný program, aby strašil voliče a udržel si tak popularitu.

Šéf centristické strany Kadima Šaul Mofaz obvinil Netanjahua, že se „bezostyšně vměšuje do amerických voleb“ a otevřenými spory s prezidentem Barackem Obamou vyvolává dojem, že dává přednost jeho republikánskému rivalovi Mittu Romneymu. Stejně tak Netanjahu podle Mofaze pasivitou v jednáních s Palestinci a pokračující výstavbou na západním břehu Jordánu směřuje k tomu, že tato oblast nebude oddělitelná od Izraele, který tak bude státem se zhruba stejným počtem Arabů a Židů.

Rozhovor s Tatianou Hoffmanovou (zdroj: ČT24)