Izraelský exprezident Kacav žádá o milost

Jeruzalém – Bývalý izraelský prezident Moše Kacav žádá o milost prezidenta Šimona Perese. Kacav dostal sedm let vězení za znásilnění, sexuální obtěžování a další přečiny. Zatím si odseděl 10 měsíců a teď chce očistit své jméno. Proces byl podle něj nespravedlivý.

Kacav byl loni usvědčen ze znásilnění, sexuálního obtěžování, bránění justici a neslušného chování. Ze sexuálních deliktů ho obvinily tři zaměstnankyně ministerstva cestovního ruchu, které řídil v 90. letech. Ženy obtěžoval i v době, kdy byl prezidentem. Kvůli obviněním dokonce dva týdny před vypršením prezidentského mandátu v roce 2007 rezignoval. 

Jenže Kacav se k činům nikdy nepřiznal a tvrdí, že je nevinný. Chce proto teď očistit své jméno. Žádá prezidenta Perese o milost. Kvůli povaze zločinů, které spáchal, ale zřejmě příliš šancí nemá. Znásilnění je v Izaeli těžký zločin. Prezidentská kancelář nicméně vzkázala, že bude o žádosti rozhodovat jako o každé jiné.  

Kacav stanul před soudem jako první prezident ve dvaašedesátileté historii Izraele. 

Exprezident se přitom mohl vězení vyhnout. Před třemi lety se dohodl s obžalobou, že odejde z funkce a přizná se k méně závažným zločinům. Na oplátku měl od soudu dostat jen podmíněný trest. Jenže pak ale Kacav změnil názor a původní dohodu odřekl. V řádném procesu pak prohrál.

Vydáno pod