Zákaz vstupu prezidentovi - soudci EU dali za pravdu Slovákům

Bratislava/Lucemburk - Slovensko mělo právo odepřít maďarskému prezidentovi Sólyomovi vstup na své území. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Slováci v srpnu 2009 odmítli vpustit do země maďarského prezidenta Lászlo Sólyoma. Na to maďarská strana reagovala žalobou. Prezident chtěl v Komárnu odhalit sochu sv. Štěpána. Slovenští politici ho ale vyzývali, aby od cesty upustil. Hodlal totiž přijet 21. srpna, v den výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy, jejichž součástí byla i maďarská armáda.

Maďarsko u Soudního dvora Evropské unie neuspělo. Podle rozhodnutí soudu mělo Slovensko právo odepřít maďarskému prezidentovi vstup na své území. Podle mezinárodního práva, které je pro evropské orgány závazné, má hlava státu zvláštní status, s nímž jsou spojeny nejen výsady, ale i určitá omezení. „Okolnost, že občan unie vykonává funkci hlavy státu, může odůvodnit omezení výkonu práva pohybu na základě mezinárodního práva,“ uvedl tribunál v dnešním prohlášení. 

Slovenské ministerstvo zahraničí:

„Ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí SR je přesvědčené, že rozsudek, který je jednoznačnou odpovědí všem kritikům postupu slovenské strany, představuje definitivní tečku za uvedeným sporem.“

„Víme, jaká jsou naše práva, víme, jaké je naše postavení, umíme si své zájmy obhájit a budeme to dělat vždy, když budeme mít pocit, že je někdo ignoruje,“ reagoval na verdikt soudu slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Sólyom chtěl 21. srpna v roce 2009 přijet na Slovensko, kde měl v Komárně odhalit sochu prvního maďarského krále Štěpána. Jenže právě tohle datum vyvolalo u Slováků nevoli, protože by návštěva připadala na výročí obsazení někdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy, mezi nimiž byly v roce 1968 i maďarské jednotky. 

I přes zákaz se maďarský prezident do Komárna vydal, Slovensko mu nicméně vstup odepřelo, a prezident se tak nedostal dál než na hraniční most nad Dunajem. 

Maďarsko tvrdí, že zákaz vstupu byl protiprávní, se stížností se nejprve obrátilo na Evropskou komisi, ta ale v jednání slovenských úřadů neshledala nic protiprávního. Budapešť se proto obrátila na Soudní dvůr Evropské unie, který má poslední slovo ve věcech právního řádu EU.

Slovensko odepřelo Sólyomovi vstup diplomatickou nótou, protože údajně jeho osoba představovala bezpečnostní riziko. Slovenský prezident Gašparovič, tehdejší premiér Robert Fico a předseda parlamentu Pavol Paška ve společném prohlášení upozornili, že datum návštěvy si zvolil maďarský prezident necitlivě.  

Maďarské ministerstvo zahraničí se obrátilo na soud, protože podle něj Slovensko zákazem vstupu porušilo směrnici Evropského parlamentu a Rady 2004/38/ES z roku 2004, která zaručuje právo občanů EU a jejich rodinným příslušníkům volně se pohybovat a zdržovat se kdekoli na území členských států unie.