Bezdomovec policii nenapadl, ukázalo video

New York - Američtí policisté mají na krku další skandál. V jednom z newyorských náboženských center zatkli brutálním způsobem muže bez domova, který v objektu přespával. Po zadržení byl Ehud Halevi mimo jiné obviněn z napadení policisty, za které mu hrozí až pětileté vězení. Jenže americká média zveřejnila nahrávku z bezpečnostních kamer, která ukázala, že muž policisty nenapadl, ale že to bylo spíš naopak. Vedení newyorské policie případ zatím nijak nekomentovalo.

Newyorská policie 8. října zasahovala v židovském centru v Brooklynu, měla odsud vyvést Ehuda Haleviho, který se zdržoval v ženské části centra. Na místo dorazili nejprve policista s policistkou. Po chvíli se pokusili Haleviho zadržet, jenže ten dával ruce za záda, aby mu nemohli nasadit pouta. 

Policista se po chvíli na muže vrhne a svalí ho na pohovku, tady ho začne bít, pak se přidá i jeho kolegyně. Postupně přichází další posily. Policie v prohlášení informovala, že při zásahu použili sílu. Halevi byl obviněn z útoku, odporu při zatýkání, z harašení a také z držení marihuany. 

Průmyslová kamera, která celý incident nahrála, ale ukazuje, že ve skutečnosti Halevi policisty nenapadl. Násilný zásah policie okamžitě vyvolal vlnu kritiky. „Takový přístup je naprosto ohavný. Nebýt toho videozáznamu, tak jsme klidně uvěřili, že Ehud policisty opravdu napadl. Vždyť ho obvinili z více prohřešků, z nichž žádný neprovedl. Naopak jsou to newyorští policisté, před kterými by nás měli chránit. Je mi úzko, když pomyslím, kolik nevinných lidí doplatilo při podobném postupu policie na absenci videozáznamu,“ komentuje to ochránce lidských práv pro New York Dov Hikind.