Írán: Sankce jsou nelidské

Teherán - Írán považuje nové evropské sankce za nelidské a nelegální. Teherán kvůli nim ale ze svého jaderného programu neustoupí. V reakci na pondělní rozšíření sankcí Evropské unie proti Íránu to dnes řekl mluvčí tamního ministerstva zahraničí. Opatření unie ostře kritizovala i Čína a vyzvala k obnovení rozhovorů s Íránem.

Cílem sankcí je přimět Íránce v těchto rozhovorech spolupracovat a omezit některé aktivity jaderného programu, jako je obohacování uranu.

Íránský mluvčí prohlásil, že Teherán i tyto sankce překoná a jeho odhodlání získat soběstačnost při výrobě jaderného paliva to prý nezmění. Sankce jsou dle mluvčího „nelegální, nelidské a nerozumné“. 

Nový blok sankcí EU obsahuje zákaz dovozu íránského zemního plynu a uvaluje nová omezení na sektor obchodu a financí. Předchozí sankce byly zaměřeny hlavně na ropný export a omezovaly přístup k mezinárodní bankovní síti. 

Nově je na seznamu osob, kterým musejí být zmrazena konta a nebudou jim vydávána víza do států EU, íránský ministr energetiky Madžíd Namdžú. Od pondělka byl seznam dále rozšířen o 34 společností a institucí včetně ministerstev energetiky a ropného průmyslu nebo íránské ropné společnosti Nioc a jejích poboček. Zpřísněny byly také už existující sankce vůči íránské centrální bance. 

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí už v pondělí označil sankce za barbarství, které naruší klid v Íránu. Také on je ale přesvědčen, že Západ v „ekonomické konfrontaci s Íránem“ prohraje.