Jako ve špionážním filmu: Agent a blondýna pomohli zničit teroristu

New York – Dánský dvojí agent Morten Storm a blonďatá chorvatská krasavice Aminah zřejmě pomohli CIA loni zlikvidovat americko-jemenského teroristu Anwara al-Awlakiho. Storm se dlouho pohyboval v radikálních islámských kruzích, během pobytu v Jemenu v roce 2006 si získal al-Awlakiho důvěru a později se dokonce stal jeho dohazovačem. Přes Chorvatku zjistil místo jeho pobytu a loni v září byl následně al-Awlaki zabit při náletu amerického bezpilotního letounu.

Storm svá setkání s al-Awlakim, narozeným v USA, popsal dánskému listu Jyllands Posten. „Zeptal se mě, jestli na Západě neznám nějakou ženu, s níž by se mohl oženit. Myslím, že mu chyběl někdo, kdo by lépe chápal jeho západní způsob myšlení,“ popsal dobrodruh rozhovor, který s radikálem vedl v září 2009 v pouštním táboře v jemenské provincii Šabva. Al-Awlaki už měl dvě ženy, které ale žily v Saná. Chtěl bílou ženu, která konvertovala k islámu a která by byla ochotná mu dělat společnost i v úkrytech v odlehlých kmenových oblastech. Upozorňoval, že nežije na jednom místě a někdy dokonce pobývá ve stanu nebo izolovaně.

Dlouhovlasá 33letá Aminah, která pomáhala mladým postiženým lidem v Záhřebu, právě nedávno konvertovala k islámu a stala se al-Awlakiho fanynkou na Facebooku. Po výměně několika vzkazů se Stormem prostřednictvím sociální sítě přistoupila na to, že se za klerika provdá. Storm dánskou rozvědku PET informoval, že je v kontaktu s ženou ochotnou si vzít al-Awlakiho. PET kontaktovala americkou CIA a ta Storma požádala, aby ji dovedl k jednomu z nejhledanějších mužů. Dánovi za to nabídla 250 000 dolarů (zhruba 4,8 milionu korun). Plán CIA a PET bylo umístit miniaturní lokalizátor do zavazadla mladé Chorvatky. Aminah a al-Awlaki se brzy skutečně vzali a duchovní si pochvaloval, že nová žena vysoce převýšila jeho očekávání.

Loni, když se Storm vrátil do Jemenu, al-Awlaki Dána požádal, aby mu pro novou ženu ze Saná poslal nějaké věci včetně kondicionéru na vlasy. Al-Awlakiho místo pobytu bylo prozrazeno a loni v září byl zabit při náletu amerického bezpilotního letounu. Storm tvrdí, že se za to zasloužil použitím flash disku s lokalizátorem, který společně s mobilním komunikátorem dal Chorvatce před jejím odletem z Vídně do Jemenu na jaře 2010.

Po al-Awlakiho smrti zůstala Aminah nějakou dobu v kontaktu se Stormem, aniž tušila, že pracuje pro západní rozvědky. Před několika měsíci prozradila, že pracuje pro internetový magazín al-Káidy na Arabském poloostrově Inspire. Netajila se také tím, že se chtěla podílet na teroristickém útoku. Dnes je její místo pobytu neznámé. Po několika výhrůžkách smrtí ze strany radikálních islamistů se podle CNN skrývá také Morten Storm.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)
Vydáno pod