Návrat krále ve středu: Kambodža truchlí za zesnulého panovníka

Phnompenh - Truchlící Kambodžané dnes se slzami v očích přicházeli vzdát hold zesnulému králi Norodomu Sihanukovi před královský palác v Phnompenhu, který se připravuje na středeční návrat panovníkových ostatků z Číny. Týž den bude také zahájen týdenní smutek, během nějž nesmějí televize a rozhlas vysílat zábavné pořady a nebude se konat ani řada plánovaných kulturních a jiných akcí. Sihanuk zemřel v pondělí v Pekingu v nedožitých 90 letech.

Očekává se, že cestu z letiště k paláci budou ve středu lemovat desetitisíce lidí. Kambodžská vláda uvedla, že Sihanukovy ostatky budou veřejně vystaveny po dobu tří měsíců před kremací a velkolepým pohřbem. Monarcha si prý přál, aby byl pochován podle buddhistické tradice. Jeho popel by tak měl být uložen ve zlaté urně a umístěn v královském paláci.

V kambodžské metropoli byly vlajky staženy na půl žerdi a lidé všeho věku přicházeli poklonit se zesnulému do parku před královským palácem. Vzhledem k tomu, že před začátkem státního smutku nebylo stanoveno žádné oficiální místo pro vzdávání pocty panovníkovi, poklekali občané před věncem žlutých a bílých květin, který před palác položili ráno univerzitní studenti.

Kambodžský premiér Hun Sen v soustrastném dopise Sihanukově manželce, královně Monique, a jeho synovi, stávajícímu králi Norodomu Sihamonimu, vyzdvihl „významného a jedinečného“ monarchu, kterého si jeho krajané budou pamatovat „věčně“. Hun Sen a Sihamoni již v pondělí odcestovali do Pekingu, kde se Sihanuk od ledna léčil. Ve středu doprovodí ostatky bývalého panovníka do vlasti.

Kambodžská královská rodina obdržela kondolence z celého světa, včetně Číny, Japonska, USA, bývalé koloniální mocnosti Francie, ale také Severní Koreje, jejíž diktátorský vládce Kim Čong-un vyzdvihl „bezpříkladné přátelství obou zemí“. Jeho otec Kim Čong-il si byl se Sihanukem tak blízký, že dokonce pro něj nechal v 60. letech postavit nedaleko Pchjongjangu palác. 

Bývalý kambodžský král Norodom Sihanuk v pondělí ráno zemřel v pekingské nemocnici na srdeční zástavu. Trpěl řadou nemocí, včetně rakoviny tlustého střeva. Do čínské metropole odjel už letos v lednu kvůli lékařskému vyšetření. Po jeho abdikaci v roce 2004 nastoupil na trůn jeho syn Norodon Sihamoni, který mimo jiné studoval v bývalém Československu a mluví plynně česky.

Sihanuk zůstal mezi lidmi populární i přes svou abdikaci v roce 2004 kvůli vysokému věku a chátrajícímu zdraví a své chaotické politické manévry, včetně nešťastné podpory ultralevicového hnutí Rudých Khmerů, kteří ho nakonec stejně zavřeli do domácího vězení. Starší Kambodžané s láskou vzpomínají na 50. a 60. léta jako na zlatou éru své země, kdy Sihanuk, který nastoupil na trůn jako osmnáctiletý v roce 1941, dovedl zemi k nezávislosti na Francii. Mladší oceňují především jeho pomoc při návratu země k míru v 90. letech minulého století.

Zemřel Norodom Sihanuk (zdroj: ČT24)