Eurokomisař Dalli skončil kvůli podezření z korupce

Brusel - Eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů John Dalli s okamžitou platností rezignoval na svou funkci kvůli podezření z korupce. Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF vyšetřuje obvinění, že hájil zájmy tabákové firmy ze své domovské Malty. Dalli nicméně obvinění kategoricky odmítá.

Podnětem k vyšetřování byla stížnost švédské tabákové společnosti Swedish Match z letošního května, podle níž jí jistý maltský podnikatel nabízel za blíže neupřesněné „finanční výhody“ ovlivnění návrhu zákona o tabákových výrobcích na základě svých kontaktů s Dallim. Právě Dalli měl v Evropské komisi na starosti návrh zákona o zákazu exportu žvýkacího tabáku. OLAF konstatuje, že žádné platby mezi maltským podnikatelem a švédskou firmou neproběhly a že nejsou ani důkazy o tom, že by se Dalli na podobné machinaci nějak podílel. Pravděpodobně o ní ale věděl.

Dalli obvinění kategoricky odmítá, na svou funkci ale podle svých slov rezignuje, aby mohl bránit svou reputaci i reputaci Evropské komise.

Německý deník Die Welt připomíná, že 64letý konzervativní politik sbíral v 70. a 80. letech zkušenosti jako právník ve službách Světové banky, před dvaceti lety se stal maltským ministrem hospodářství, od března 2007 byl ministrem sociálních věcí, eurokomisařem se stal počátkem roku 2010. O tom, zda se bude muset Dalli zodpovídat před justicí, rozhodnou maltské úřady. Těm komise předala zprávu, s jejímiž závěry Dalli ostře nesouhlasí.

Maltská vláda byla komisí vyzvána, aby jmenovala nového eurokomisaře pro zdraví a ochranu spotřebitelů. Resort komisaře, který se v minulých týdnech zabýval mimo jiné kauzou kolem smrtících otrav z pančovaného alkoholu, dočasně převezme slovenský místopředseda Evropské komise pro administrativu Maroš Šefčovič. 

Vydáno pod