Zmařené lidské životy a poničené památky - daň války v Aleppu

Allepo - Válka v syrském Aleppu působí vedle ztrát na lidských životech i značné materiální škody. Válka zničila řadu historických památek, včetně unikátního krytého tržiště, zapsaného na seznam UNESCO. Kvůli bojům není možná ani základní rekonstrukce, která by zabránila dalšímu chátrání.

Město na starobylé hedvábné stezce už od starověku profitovalo z čilého obchodu. První osídlení se datuje od šestého století před naším letopočtem, historické centrum pochází ze století patnáctého. Ještě před válkou bylo Aleppo živým obchodním centrem. Koncem září se intenzivní boje přesunuly do centra města a vzácné tržiště vyhořelo. „Lidské utrpení je tu extrémní. Skutečnost, že boje ničí kulturní dědictví, ceněné a obdivované na celém světě, ještě podtrhuje rozměry této tragédie,“ sdělila ředitelka UNESCO Irina Bokova.

Výrok Iriny Bokovy
Zdroj: ČT24

V pondělí shořela mešita v historické části města Aleppa. Oheň pohltil její středověké klenby, zničil propracované dřevěné obložení a kovové filigránové lucerny leží rozbité na dvoře. Na kulturní dědictví se neohlíží žádná z bojujících stran. „Situace je tady velmi zlá, svět je hluchý a slepý. Ale my teď potřebujeme především střelivo,“ řekl velitel rebelů. Škody utrpěla i stará citadela, dílo války ještě dokonali místní vandalové. Obnova památek v Aleppu potrvá Sýrii celá léta, bude stát miliardy a nikdy se je už nepodaří uvést do předválečného stavu.

Starý bazar v Aleppu je v troskách (zdroj: ČT24)

V Sýrii se mezitím stále bojuje. Do Turecka dnes opět dopadl minometný granát, nikoho ale nezranil ani nezabil. Turecko nicméně palbu opětovalo. Jde o další z přeshraničních incidentů. V posledních týdnech dopadly syrské granáty přes hranice do Turecka již několikrát. Poprvé přitom v Akçakale zemřelo 5 civilistů.

Vydáno pod