Udalcovovi hrozí deset let vězení

Moskva – Až desetiletý trest hrozí ruskému opozičnímu předákovi Sergeji Udalcovovi, kterého ruští vyšetřovatelé obvinili z přípravy masových nepokojů. Obvinění následovalo poté, co polostátní televize NTV odvysílala snímek Anatomie protestu-2, ve které se hovořilo i o údajné schůzce předsedy Levé fronty s gruzínskými představiteli. Udalcov všechna nařčení popírá.

„V rámci procesní prověrky odborníci prozkoumali videomateriály společnosti NTV. Známky toho, že by materiály byly upravovány, nenašli,“ uvedl mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. „Bylo zjištěno, že hlas, a to i na záběrech natočených skrytou kamerou, patří Udalcovovi a že schůzka, předvedená ve filmu, se odehrála ve druhé polovině června v běloruském hlavním městě Minsku,“ dodal.

Kromě Udalcova vyšetřovatelé obvinili i asistenta opozičního poslance Ilji Ponomarjova Leonida Razvozžajeva a řadu dalších osob. Schůzky se prý za gruzínskou stranu zúčastnil předseda branného výboru parlamentu Givi Targamadze, gruzínský konzul v Moldavsku Michail Jašvili a tři jejich spolupracovníci.

Sergej Udalcov
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Jako za Stalina?

Ruští vyšetřovatelé v bydlištích všech obviněných podnikli domovní prohlídky. Poslanec Ponomarjov přirovnal ranní návštěvy vyšetřovatelů u opozičních aktivistů k „počátku politických represí 30. let“ minulého století, kdy za vlády komunistického diktátora Josifa Stalina byly zastřeleny statisíce lidí. Podle dalšího opozičního poslance Dmitrije Gudkova je zmíněný film i Udalcovovo obvinění součástí naplánované kampaně, která má připravit veřejné mínění na další „utahování šroubů“.

Sergej Udalcov:

„Je to projev svévole a represe. Doufám, že společnost nebude mlčet.“

Od květnového návratu prezidenta Vladimira Putina do Kremlu se ruský režim snaží potlačit masové protestní hnutí, které vzplálo během uplynulé zimy z rozhořčení nad machinacemi při prosincových parlamentních volbách a z nehybnosti poměrů. Terčem policejních zásahů a vyšetřování byli až dosud hlavně řadoví demonstranti. Nedávno byl však další z opozičních předáků, populární bloger Alexej Navalnyj, obviněn z údajného podvodu. Případ pokládá za vykonstruovaný.

Udalcov byl minulý týden předvolán k výslechu, po kterém Markin tvrdil, že opoziční předák potvrdil kontakty s Gruzínci. Podle Udalcova to však „naprosto neodpovídá skutečnosti“; prý jen uvedl, že se každý den setkává s množstvím lidí, mezi nimiž mohli být i Gruzínci a Moldavané. Žádné masové nepokoje však nechystal a s agenty zahraničních tajných služeb se nestýkal. Vyšetřovatelé se chystají prověřit i podezření, že účastníci konspirativních schůzek prý chystali teroristické útoky. Část opozice připravuje na sobotu demonstraci, na níž chce nejen Udalcova, ale i další zadržené podpořit.

Vydáno pod