Poláci se bouří proti šokujícím fotkám smolenské tragédie

Varšava - Pobouření v Polsku vyvolalo několik drastických snímků pocházejících údajně z místa předloňského leteckého neštěstí u západoruského Smolenska. Podle polských médií jsou na nich vidět znetvořená těla obětí, včetně někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského. Ruská internetová stránka a také jedna ukrajinská, kde se snímky objevily, byly po intervenci polské civilní kontrarozvědky zablokovány.

Fotografie vznikly nejen přímo na místě neštěstí, při kterém v dubnu 2010 u Smolenska zahynulo celkem 96 lidí, ale prý i v pitevně. Skoro před měsícem je zveřejnil anonymní ruský uživatel internetu jako ilustraci k diskuzi na jednom fóru. Polská civilní kontrarozvědka ABW zjistila, že se rozšířily i na weby v Německu, ve Spojených státech a na Ukrajině.

Polští vyšetřovatelé tvrdí, že od nich drastické snímky neunikly. To samé uvedl ruský vyšetřovací výbor, který se leteckým neštěstím u Smolenska zabývá. Fotografie prý nepořídil nikdo z jeho představitelů. Ruští vyšetřovatelé pátrají po člověku, který snímky pořídil a zveřejnil. Snaží se také zjistit, proč to udělal. Záležitost musel na polském ministerstvu zahraničí vysvětlovat ruský velvyslanec.

Šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski vyzval novináře, aby se chovali slušně a fotografie nezveřejňovali. Šéfredaktor bulvárního Super Expressu Slawomir Jastrzembowski prozradil, že dva lidé se snímky snažili listu prodat, ale že jejich nabídku odmítl. Vysvětlil, že takové záběry „by neměly spatřit světlo světa nejméně padesát let“.

Polský prezidentský speciál se zřítil při pokusu o přistání předloni 10. dubna u smolenského letiště. Delegace v čele s konzervativním prezidentem Kaczyńským se jela poklonit památce tisíců Poláků, které v roce 1940 v nedalekém katyňském lese povraždili příslušníci sovětské tajné policie NKVD. Mezi oběťmi letecké katastrofy bylo kromě prezidenta prakticky celé velení polské armády, guvernér Polské národní banky, poslanci, senátoři a další představitelé veřejného života.