Brusel - metropole špionů

Brusel - Belgie vyšetřuje poprvé od konce studené války případ špionáže pro Rusko. Je z ní podezřelý vysoce postavený belgický diplomat. Jeho kauza rozvířila debatu o tom, jak jsou v sídlech v Bruselu chráněná tajná data Evropské unie a Severoatlantické aliance. Brusel totiž není jen hlavním městem Evropské unie, ale také metropolí špionů. Psal o tom EUobserver, který odkazuje na šéfa belgické tajné služby VSSE Alaina Winantse. V Bruselu, v němž sídlí většina institucí EU, jsou prý špioni takřka nejaktivnější ze všech světových metropolí.

Vztahy Brusel-Moskva hlásí ochlazení kvůli skandálnímu odhalení. Belgický diplomat označovaný jako O.G. měl po 25 let donášet pro Moskvu. Jeho případ spustil alarm. "Je to závažné. Za posledních 20 let žádný případ špionáže totiž před belgickým tribunálem neskončil,“ poznamenal novinář belgického časopisu MO Kristof Clerix. 

Špionů v Bruselu jsou přitom prý stovky. „Nemluvíme o desítkách, hovoříme o stovkách, několika stovkách,“ potvrdil Winants. „Bylo by naivní si myslet, že špionáž provádějí jen země jako Rusko, Čína či Írán,“ poznamenal přitom šéf belgické tajné služby. Brusel se tak vrací do dob studené války.

Brusel je hnízdem,špionů už proto, že je tady obrovská koncentrace diplomatů, obchodníků a mezinárodních institucí. Kromě sídla většiny klíčových orgánů EU je Brusel i místem, kde má centrálu NATO.

Prohlášení NATO:

„NATO nutně chrání své zaměstnance, infrastrukturu a data před hrozbou výzvědné činnosti. Součástí je i tým protišpionážních expertů.“


Zvlášť po loňském létu je na pozoru i Evropská unie. Zřejmě čínští hackeři nabourali e-mail prezidenta EU Van Rompuye. „Byli bychom pošetilí tento problém ignorovat. Jako každá jiná organizace ale nemluvíme o bezpečnostních opatřeních,“ říká mluvčí Evropské komise.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)