Dopravní letadlo - nejlepší průzkumník

Sydney - Neobvyklé zdržení potkalo cestující letadla kanadských aerolinek mezi Vancouverem a Sydney. Poblíž australských břehů požádala pobřežní stráž o pomoc při pátrání po ztracené jachtě. Boeing 777 se třemi stovkami lidí na palubě klesl do zhruba kilometrové výšky a jeden z cestujících pak dalekohledem zahlédl loď. Jachtaře následně zachránil vrtulník.

Kanadský Boeing 777 zareagoval jako první na výzvu australské námořní služby, která chytila nouzový signál. Pak se k místu vypravil ještě jeden Airbus a dvě lodě. Stroj klesl z 11 kilometrů na pouhých 18 set metrů nad mořem. „Promluvil jsem k cestujícím: Pomozte nám hledat, snažte se dívat. Je těžké dole něco najít… Byli jsme šťastní, že jsme tu loď našli napoprvé. A velmi šťastní, že byl živý,“ popisuje situaci kapitán kanadského letadla.

„Je to v podstatě otázka solidarity letců a námořníků. V tísňové situaci se používají všechny prostředky, a toto je sice méně obvyklý, nicméně určitě ne jedinečný,“ popisuje akci letecký publicista Martin Velek.

Letadlo společnosti Air Canada s devadesátiminutovým zpožděním v pořádku přistálo v Sydney. Zpoždění paradoxně zavinilo nikoli pátrání, ale především špatné počasí, byť si stroj „zalétl“ o 400 kilometrů. Pomoc aerolinek byla nutná, protože jachta ztracená v Tasmanově moři byla příliš daleko od pobřeží. Jachtař vyplul ze Sydney před čtrnácti dny a před týdnem poškozenou loď odnesl proud.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)