Syrské uprchlíky v Turecku nakrmí platební karty

Ankara - Humanitární organizace přišly s novinkou pro syrské uprchlíky v Turecku: dávají jim speciální kreditní karty s omezenou sumou peněz na omezenou dobu. Většina uprchlíků totiž přichází do Turecka bez peněz, nyní si tak mohou v supermarketech bezhotovostně kupovat alespoň základní potraviny.

Humanitární týmy zatím v utečeneckých táborech v provinciích Kilis a Hatay rozdaly okolo 25 tisíc těchto karet. Snaží se tak pomoci nejen lidem bez prostředků, ale i rozvoji regionální ekonomiky. Karty připravil Světový potravinový program (WFP) společně s organizací Červený půlměsíc.

Držitel speciální karty musí vystačit se stanoveným měsíčním limitem, který odpovídá zhruba 850 korunám. Suma by měla každému přesně pokrýt náklady na základní potraviny. Kvůli dlouhodobým nepokojům v Sýrii očekávají tábory příliv nových lidí, i karet bude do budoucna více. Podle odhadů turecké vlády už přišlo do země 100 tisíc Syřanů, další uprchlíci míří také do Libanonu nebo Jordánska. Humanitární organizace by do konce roku chtěly zajistit přístup k potravinám téměř pro půl milionu lidí.

Speciální platební karty pro syrské uprchlíky (zdroj: ČT24)