Řekové stávkují: V Aténách opět došlo na slzný plyn

Atény – V Řecku se koná celodenní generální stávka proti novému úspornému programu vlády. Zůstaly uzavřeny školy, ministerstva a další státní úřady, některé obchody, narušena je z velké části doprava a na devět hodin se ke stávce připojili i řidiči taxíků. Desítky tisíc lidí se pak sešly na demonstraci, kterou policie rozháněla slzným plynem. Zatkla při tom 110 lidí, střety si vyžádaly i několik zraněných a jednoho mrtvého - 67letý muž dostal v davu infarkt.

Demonstranti se shromáždili na náměstí Syntagma v Aténách u budovy parlamentu, kterou chrání pořádková policie. Na slzný plyn a paralyzující granáty došlo v okamžiku, kdy účastníci protestu z řad mladých demonstrantů včetně anarchistů začali na strážce zákona házet kameny a Molotovovy koktejly.

Podle policejních odhadů v Aténách demonstrovalo nejméně 25 tisíc lidí, kteří nesli transparenty například s nápisem „Smažte dluhy“. V severořecké Soluni bylo účastníků manifestace asi 17 tisíc. Protestovali zaměstnanci ze všech ekonomických odvětví. V Aténách demonstrovali podle agentury AFP i dělníci belgických oceláren, kteří rozvinuli transparent: „Všichni jsme Řekové“.

Antonis Samaras, řecký premiér:

„Zastupuji to, co mnozí považují za nejslabší článek unie. Řecko se ale mění. Mění samo sebe a mohu vám slíbit, že to bude příběh s dobrým koncem. Z toho, co někteří považují za ztracený případ, se stane symbol naděje.“

Terčem protestu je plánované utahování opasků v období let 2013 až 2014, které požadují zahraniční věřitelé jako podmínku pro uvolnění záchranné půjčky. Tento úsporný balíček ve výši 13,5 miliardy eur (333,8 miliardy korun) odmítají odborové organizace jak soukromého, tak i státního sektoru – stávku svolaly symbolicky na den, kdy v Bruselu začíná summit Evropské unie, jehož tématem bude mimo jiné i situace v zadlužené zemi.

Tato čtyřiadvacetihodinová generální stávka je již druhá v Řecku za necelý měsíc. V uplynulých třech letech se nicméně v zemi odehrály stovky protestů proti úsporným opatřením, z nichž mnohé byly násilné. Současné období je pro Řeky ekonomicky nejhorší od druhé světové války. Přesto většina obyvatel nevěří, že protesty něco změní.

Podmínky nové půjčky od takzvané trojky věřitelů jsou už údajně téměř dohodnuté. Řecko žije v úvěrovém provizoriu od května 2010 a jen málokdo si troufá odhadnout, jak dlouho ještě bude trvat.

Řekové opět protestují (zdroj: ČT24)