Ruský soud poslal do vazby Udalcovova spolupracovníka

Moskva - Moskevský soud poslal do vazby jednoho ze spolupracovníků ruského opozičního předáka Sergeje Udalcova. Konstantin Lebeděv čelí spolu s dalšími členy opozičního hnutí obvinění z přípravy masových nepokojů. Podle vyšetřovatelů měli plánovat protistátní akce. Vůdce Levé fronty Udalcov, kterého policie zadržena ve středu, byl po výslechu propuštěn. Nesmí ale opustit Moskvu.

Ruská prokuratura přišla k soudu s několika důkazy. Poukázala na dokument prokremelské televize NTV obviňující Udalcova a Lebeděva z příprav masových protestů proti Kremlu. Pro převrat prý hledal podporu a peníze v zahraničí. „Byl jsem ve Francii, když jsem uviděl upoutávku na film, a vízum jsem měl do 20. října. Tehdy mi došlo, že mě můžou obvinit, ale necítil jsem žádnou vinu ani jsem se nechtěl skrývat,“ vysvětlil opoziční politik Konstantin Lebeděv.

Podle filmu chtěli opozičníci převzít moc v Kaliningradě, Vladivostoku i v Moskvě. Instrukce a peníze k akci měly pocházet z Gruzie, konkrétně od šéfa branného výboru gruzínského parlamentu. Záběry, které to dokazují, se ale dostaly do rukou televize prý náhodou. Šéfovi týmu, který dokument připravoval, je údajně předal muž gruzínského vzezření. "Vyšetřování hovoří o jakýchsi podivnostech typu žhářských útoků na administrativní budovy, napadení na vězeňské kolonie, blokádách železnic.

Od nástupu Vladimira Putina do prezidentské funkce je to další krok proti lídrům opozice. Terčem policejních zásahů a vyšetřování byli ale až dosud hlavně řadoví demonstranti. Výjimkou byl případ členek skupiny Pussy Riot. Ty soudy odsoudily za to, že v pravoslavném chrámu zazpívaly punkovou modlitbu „Bohorodičko, vyžeň Putina!“.

Konstantin Lebeděv je ve vazbě (zdroj: ČT24)