KLDR zaútočí, pokud tam Jižní Korea shodí letáky

Soul - Severní Korea varuje Jižní Koreu, že na ni bez dalšího varování zaútočí, pokud Jihokorejci shodí na sever protirežimní letáky. Jde o nejostřejší varování, jaké z Pchjongjangu za poslední měsíce zaznělo.

Letáky vybízející obyvatele KLDR k odporu proti režimu shazují na severokorejské území za pomoci balonů aktivisté jihokorejských občanských organizací. Formálně s touto kampaní jihokorejské úřady nemají nic společného. 

Koalice jihokorejských nevládních skupin oznámila, že hodlá svou další letákovou akci provést v pondělí půl hodiny před polednem místního času (04:30 SELČ). Přes společnou hranici chce poslat velké balony se zhruba 200 000 letáky kritizujícími severokorejskou vládu.

Pokud budou na severokorejské území v pondělí shozeny letáky, „bez varování bude podniknut vojenský úder na západní frontě“, pohrozila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Terčem útoku by se stala oblast pohraničního města Padžu jen několik kilometrů od demilitarizovaného pásma, které obě Koreje dělí. Právě z Padžu obvykle horkovzdušné balony směřující nad Severní Koreu startují.