Obama a Romney se předvedli jako skvělí baviči

Washington – Oba rivalové amerických prezidentských voleb si během charitativní galavečeře newyorské arcidiecéze vybrali poslední oddychový moment před volbami. Barack Obama i Mitt Romney se nebáli zažertovat si na vlastní účet a přítomné publikum přivedli do varu.

Přijde demokrat, kardinál a republikán do hotelu… Vypadá to jako začátek amerického předvolebního vtipu. Ale přesně takhle začala včerejší galavečeře na Manhattanu, která byla díky hlavním účastníkům vtipná až do konce.

Jako první se ke slovu dostal Mitt Romney a během okamžiku rozesmál celý sál. Ve smokingu totiž poděkoval za přísný dress code, díky kterému mohl přijít v tom, v čem chodí „jen tak doma“. Následovala narážka na úterní předvolební debatu plnou osobních útoků: „S panem prezidentem jsme si dnes poklábosili, jako by úterý ani nebylo.“

Je jasné, kdo bude řídit…

Romney zamířil i na svou mormonskou víru zakazující pití alkoholu: „Když jdu na shromáždění, jako je tohle, je předem jasné, kdo bude řídit,“ a navrch poznamenal, že by mu kardinál mohl škodolibě proměnit vodu ve víno.

„Předvolební kampaň je ubíjející, ale dá se přežít, pokud ji s vámi prožívá někdo, díky komu dokážete zvládnout další den. Já mám Ann a on Billa Clintona,“ zažertoval si na adresu Obamy. Zopakoval i starou poučku o tom, že americká liberální média podkopávají image konzervativních kandidátů. „Obama v objetí s katolíky, Romney večeří s boháči,“ nastínil novinové titulky.

Všichni přišli stejně jenom kvůli Michelle

Romneyho na večeři doprovázela manželka Ann, zatímco Michelle Obamová nedorazila. Přesto jí prezident vzdal hold poznámkou, že spousta lidí přišla na večeři jen kvůli tomu, že uvidí Michelle.

Obama vyzval aplaudující přítomné, aby si sedli na své židle, „jinak bude příště Eastwood křičet na ně“, a hned nato zesměšnil svůj výkon v první prezidentské debatě. „Někteří z vás si jistě všimli, že jsem byl v druhé debatě plný energie. To bylo díky dlouhému šlofíku, který jsem si dal během té první debaty.“ Dodal, že neztratil odvahu, protože „mnoho milionů Američanů u první debaty nebylo – včetně mě“.

Obama uznal, že navzdory odlišným politickým názorům má s Romneym mnoho společných starostí – například neobvyklé jméno. „Mitt je vlastně jeho druhé jméno. Přál bych si, abych mohl i já používat své druhé jméno,“ postěžoval si naoko na své jméno Hussein. První Romenyho jméno zní Willard.

Projev obou kandidátů tradičně skončil několika vážně míněnými slovy na adresu rivala. Obama označil Romneyho jako rodinného člověka milujícího otce. Romney zase poznamenal, že „náš 44. prezident má řadu nadání a navíc krásnou rodinu, na kterou by mohl být každý hrdý“.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)