Malala už komunikuje s lékaři, v pořádku má i motoriku

Brimingham - Pákistánská dívka Malala Júsufzáiová, na niž zaútočilo hnutí Taliban, dělá v birminghamské nemocnici velké pokroky. Dnes se jí poprvé podařilo komunikovat s lékaři. Zranění hlavy a krku jsou však nadále velmi vážná a dívka stále bojuje s infekcí.

Júsufzáiová dokázala svým lékařům napsat první vzkazy, z nichž je zřejmé, že poškození jejího mozku není tak vážné. Perfektně rozumí anglicky a lékaři ujistili veřejnost, že Malala bude brzy i mluvit. S cizí pomocí se jí podařilo také poprvé vstát. Motoriku má v pořádku, má jen drobné problémy s pamětí.

Lékaři se nyní snaží především zastavit infekci v její hlavě, aby se nerozšířila do celého těla. Plánují také rekonstrukci lebky a části čelisti, které má čtrnáctiletá dívka poškozené. Docházejí za ní i psychologové. Podle lékařů dívka velmi dobře chápe, proč je v nemocnici. Má velkou radost z veškerých přání brzkého uzdravení.

Postřelená pákistánská studentka dělá pokroky (zdroj: ČT24)

K útoku na Malalu se přihlásilo hnutí Taliban, které dlouhodobě kritizovala na svém blogu. Dva útočníci, kteří ji napadli cestou ze školy, ale policii stále unikají. Pákistánské úřady nabídly za jejich dopadení odměnu ve výši sto tisíc dolarů.