Britský ministr vynadal policistům - a už se pakuje

Londýn – Nadávat policistům se zjevně nevyplácí. Platí to i pro členy britského kabinetu, jak se přesvědčil ministr britské vlády Andrew Mitchell. Ten dnes podal demisi kvůli tomu, že před měsícem slovně napadl policisty u brány premiérova sídla v Downing Street. Aféra oslabovala premiéra Davida Camerona a posilovala obraz vlády jako společnosti privilegovaných lidí odtržených od reality.

Mitchell byl důležitým ministrem, který měl na starosti disciplínu konzervativních poslanců v parlamentu. Když před měsícem odjížděl z Downing Street na kole, policisté mu neotevřeli hlavní bránu a chtěli, aby jako ostatní cyklisté sesedl a použil branku pro pěší. Podle policejního hlášení je Mitchell označil za „plebs“, který by se měl naučit, kde je jeho místo. Mitchell se pak omluvil a policie jeho omluvu přijala. Během měsíce ale proti němu vystupovalo stále více kritiků i ve vlastní straně.

Cameron měl v době hlubokých rozpočtových škrtů problém setřást dojem mnoha lidí, že on a většina čelných ministrů pocházejících z privilegovaných vrstev a drahých soukromých škol nemá pojem o životě většiny Britů. Mitchellův incident v tomto směru premiéra značně poškodil a šéf labouristické opozice Ed Miliband ho při interpelacích ve středu použil k ostrému výpadu vůči Cameronovi.