Obama diagnostikoval „romnézii“: Kam vítr, tam plášť

Fairfax (USA) – Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney trpí „romnézií“. Tuto novou poruchu mu diagnostikoval jeho demokratický soupeř a prezident Barack Obama na předvolebním shromáždění ve Fairfaxu ve státě Virginia. „Romnézie“ je podle Obamy změna politických postojů podle toho, jak se to hodí. Romney se v poslední době výrazně posunul od konzervativních postojů více do středu ve snaze oslovit nerozhodnuté voliče.

„Mění tak často postoje, bere zpět svá slova a dělá úkroky stranou, že jeho stav musíme pojmenovat. Podle mě se tomu říká romnézie,“ řekl Obama na Univerzitě George Masona před 8 000 lidmi. Dodal, že sice není doktor, ale že i tak voliče seznámí s některými symptomy nové „nemoci“. „Chci mít jistotu, že to nechytí nikdo další,“ uvedl. „Pokud říkáte, že by ženy měly mít přístup k antikoncepci, ale podporujete zákon, který by zaměstnavateli umožnil vám ji odepřít, tak zřejmě trpíte romnézií,“ uvedl prezident. Podobně kritizoval Romneyho postoj k zákonu o stejné mzdě mužům i ženám za stejnou práci, k otázce potratů či výši daní pro nejbohatší Američany.

„Pokud na začátku roku říkáte, že poskytnete daňovou úlevu jednomu procentu nejbohatších, a pak v televizní diskusi řeknete, že o tom nic nevíte, pak byste si měli vzít teploměr a změřit teplotu, protože podle všeho trpíte romnézií,“ řekl Obama. Nemoc podle něj ale není nevyléčitelná.

Vydáno pod