Kanály nebrat, rozhodli Slováci

Bratislava – Od ledna mají zloději kanálů na Slovensku smůlu. Poslanci dnes schválili úpravu připravované novely zákona o odpadech, podle níž nebudou smět sběrny kovu vykupovat kanalizační poklopy a vpusti. Předpis má zamezit četným krádežím poklopů, které představují velké nebezpečí. Na silnicích totiž zůstávají díry, lidem tak hrozí vážné zranění a motoristům velké škody na autech.

Současný zákon výkup kanalizačních poklopů omezuje, takže provozovatelé sběren je mohou odebírat jen od správců silnic nebo firem, které s tímto zařízením pracují. Za porušení hrozí pokuta až 16 000 eur (až 400 000 korun). Zloději kovů a sběrny ale tento právní předpis obcházejí, protože omezení se vztahuje na kanalizační vpusť jako celek - nikoliv na její jednotlivé části.

Socialistická poslankyně Lea Grečková, která pozměňující návrh parlamentu předložila, se neobává situace, kdy se silniční správy nebudou moci kvůli absolutnímu zákazu kanalizačních vpustí zbavit. Tyto podniky to prý v současné době kvůli krádežím vlastně ani nedělají.