Izraelci zasáhli proti finské lodi mířící do Gazy

Jeruzalém - Izraelské námořnictvo zasáhlo proti lodi s propalestinskými aktivisty, kteří chtěli prolomit blokádu pásma Gazy. Na palubě finského plavidla Estelle bylo dvacet lidí. Ti vypluli z italské Neapole. Izraelská armáda zdůraznila, že aktivisté na palubě nekladli odpor, zásah se odehrál bez incidentu a loď byla eskortována do přístavu Ašdod na jihu židovského státu.

„Estelle se stala terčem útoku. Právě mi to telefonicky sdělili z lodi,“ řekla Victoria Strandová, mluvčí hnutí Loď pro Gazu se sídlem ve Švédsku. Estelle vyplula 7. října z Neapole, její pasažéři jsou z Kanady, USA, Norska, Švédska, USA a Izraele a cesta byla plánována zhruba na dva týdny. Izrael nedávno varoval finskou vládu, že pokud se plavidlo pokusí narušit námořní blokádu Gazy, Izraelci proti němu zasáhnou. Mluvčí finského ministerstva Risto Piipponen požádal Izrael o zdrženlivost; upozornil, že loď není vojenská a že její pasažéři jsou civilisté.

Izraelská armáda uvedla, že vše se obešlo bez násilí a nikdo nebyl zraněn. „Loď byla zadržena a prohlédnuta. K násilí nedošlo. Vojáci vstoupili na palubu a převzali nad lodí kontrolu. Cestující nekladli odpor,“ prohlásila mluvčí izraelské armády. Premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení armádu ocenil. Zdůraznil, že „v Gaze není humanitární krize“ a obvinil aktivisty z pokusu o „provokaci a očernění jména Izraele“. „Kdyby pro ty aktivisty byla skutečně lidská práva důležitá, pluli by do Sýrie. My budeme pokračovat v ochraně svých hranic,“ řekl premiér.

Akce proti tureckému plavidlu si vyžádala mrtvé

Izraelci před dvěma lety zasáhli nekompromisně proti tureckému plavidlu Mavi Marmara, které bylo součástí flotily plující ke Gaze s humanitárním nákladem. Akce izraelského speciálního komanda si tehdy vyžádala životy devíti tureckých aktivistů.

Pásmo Gazy
Zdroj: ČT24

Izraelský zásah vyvolal ve světě ostrou kritiku a vedl ke zhoršení izraelsko-tureckých vztahů. Tel Aviv posléze zmírnil pozemní blokádu pásma, tu námořní ale stále udržuje. Důvodem je obava z vyzbrojování Hamasu právě dodávkami po moři.

Izrael zavedl blokádu pásma Gazy v roce 2007, kdy se vlády nad pásmem ujal radikální Hamas, jehož programem je boj proti Izraeli.