Ruská opozice: Na pokažených internetových volbách má zásluhy Kreml

Moskva - Ruská opozice prodloužila internetové volby do stínového parlamentu do pondělí. Víkendové hlasování totiž narušili hackeři. Odhlasovat proto stihla jen malá část ze 160 tisíc registrovaných příznivců. Opoziční lídři útok hackerů připisují Kremlu a jeho tajným službám.

Hlasovat stačilo jen pár tisíc lidí. Zbytek už se dočkal jen chybového hlášení a rady „zkuste to později“. „Šlo to jen 20 minut a za těch 20 minut hlasovalo přes 600 lidí. Potom to zase vypadlo. V případě potřeby lhůtu ještě prodloužíme do doby, než odhlasují všichni, kteří tak chtějí učinit,“ prohlásil předseda volební komise pro hlasování do stínového parlamentu Leonid Volkov.

Podle odpůrců prezidenta Vladimira Putina jsou oficiální volby v Rusku manipulovány
ve prospěch prezidentovy vládní strany. Uspořádali proto vlastní hlasování, které má posílit opoziční hnutí. „Myslím si, že vláda nechce, aby tyto volby proběhly. Zabránili tomu, protože se nás bojí,“ konstatovala dobrovolnice Naděžda.

Zvolená Koordinační rada opozice má jednak vést rozhovory s úřady, jednak organizovat další masové protesty. Do grémia kandidují liberálové, představitelé levice i nacionalisté.

O internetové hlasy usilují opoziční aktivista Sergej Udalcov, šachový šampion Gari Kasparov, někdejší vicepremiér Boris Němcov a na dvě stovky dalších kandidátů. Kreml hlasování oficiálně ignoruje.

V Moskvě se opět demonstrovalo, dorazila i Samucevičová

V centru Moskvy se včera uskutečnila demonstrace, na níž několik stovek lidí vyjadřovalo podporu internetovým volbám a protestovalo proti zadržování opozičních aktivistů. Demonstrace se zúčastnila i Jekatěrina Samucevičová, jediná členka ruské punkové skupiny Pussy Riot, které odvolací soud změnil nepodmíněný trest na podmíněný.

Jekatěrina Samucevičová
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Ruské úřady rovněž začaly vyšetřovat Udalcova, jehož podezřívají z přípravy masových nepokojů. Jeho spolupracovník Konstantin Lebeděv už byl z přípravy nepokojů a násilností obviněn. 

Ruské volby pokračují navzdory útokům hackerů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod