Výbuch v křesťanské čtvrti Damašku opět zabíjel

Damašek - V centru syrského Damašku vybuchla bomba. Na místě je podle státní agentury SANA nejméně 13 mrtvých a 29 zraněných. Útok připsala SANA „ozbrojené teroristické skupině“. Nálož explodovala v době schůzky prezidenta Bašára Asada se zvláštním zmocněncem OSN. Ten se snaží dojednat příměří mezi vládou a povstalci. Konflikt v Sýrii trvá už 19 měsíců a podle odhadů aktivistů při něm zemřelo nejmíň 30 tisíc lidí.

Výbuch nálože v autě před policejní stanicí v křesťanské čtvrti Damašku oznámily syrská zpravodajská televize a opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Nálož explodovala ve čtvrti Bab Túma v centru Damašku. Policie místo útoku uzavřela, na místo se sjely sanitky.

Bude aspoň dočasné příměří?

Syrský prezident přijal mezitím v Damašku mezinárodního zprostředkovatele Lachdara Brahímího. Zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii přijel v pátek do Damašku s návrhem na příměří během muslimského svátku íd al-adhá ve dnech 26. až 28. října. V sobotu už jednal se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem. Ministerstvo označilo jejich setkání za „konstruktivní“.

Brahímí jednal s Asadem
Zdroj: ČTK/AP/SANA

Jak syrský režim, tak i povstalci Brahímího návrh na příměří zatím jednoznačně neodmítli, ale ani nepřijali. Trvají na zárukách, že ho bude dodržovat i opačná strana.

Lachdar Brahímí:

„Vyzývám všechny, každého Syřana, na ulici, ve vesnicích, vojáky syrské armády i opoziční bojovníky, aby se jednostranně rozhodli zastavit nepřátelské akce u příležitosti svátku íd al-adhá a aby toto příměří bylo dodržováno ode dneška nebo od zítřka.“

Brahímí se snaží podpořit svůj apel především argumentem, že přetrvávající násilí je možné řešit jen jednáním, a hrozbou, že boje v Sýrii mohou zakrátko přerůst v konflikt se sousedním Tureckem, které podporuje povstalce.

Vydáno pod