Pohřeb šéfa tajné služby: Libanonci zaútočili na sídlo vlády

Bejrút - Několik stovek demonstrantů zaútočilo na sídlo libanonské vlády a prolomilo vnější ochranný kordon během pohřbu zavražděného šéfa policejních tajných služeb a tvrdého kritika Sýrie Visáma Hasana. Policie proti davu použila slzný plyn. Demonstrace se má stát veřejným vyjádřením protestu proti libanonské vládě. V té dominuje prosyrský šíitský Hizballáh a jeho stoupenci.

Demonstranti házeli kameny a ničili auta

Za přísných bezpečnostních opatření začala v bejrútském sídle policie oficiální tryzna za zabitého libanonského šéfa tajných služeb. Po celém městě byly rozmístěny početné vojenské hlídky. Vojáci se demonstranty snažili zahnat varovnými výstřely z pušek a samopalů. Demonstranti, kteří se dožadují odstoupení vlády, v níž dominuje prosyrské šíitské hnutí Hizballáh, házeli na bezpečnostní jednotky kameny, lahve a dýmovnice a také demolovali vozy v ulicích a výlohy obchodů.

Na náměstí Mučedníků byly vyvěšeny obrovské portréty zavražděného generála Hasana s nápisy „mučedník spravedlnosti a pravdy“. Ceremonie s vojenskými poctami začala za účasti Hasanovy manželky a jejich dětí. Mezi účastníky je také libanonský prezident Michel Sulajmán a premiér Nadžíb Míkátí.

Michel Sulajmán, libanonský prezident:

„Vyzývám soudce, aby se nebáli, lidé jsou s vámi. Vyzývám bezpečnostní služby, aby vytrvaly, máte podporu lidu. Vyzývám politiky a vládu, aby přestali krýt činy zločinců.“

Opoziční předák Saad Harírí, který je synem zavražděného premiéra Rafíka Harírího, vyzval demonstranty ke klidu a požádal je, aby se z ulic stáhli a odešli domů. „Chceme mír, vláda by padnout měla, ale chceme, aby se tak stalo poklidnou cestou. Apeluji na vás všechny, kteří jste v ulicích, abyste se stáhli,“ prohlásil Saad Harírí v projevu odvysílaném televizní stanicí Future. Zpravodajské televize poté informovaly, že situace v Bejrútu se po Harírího výzvě skutečně částečně zklidnila. Komentátoři nicméně varují, že násilnosti a chaos v metropoli by mohly trvat i několik dní.

Visám Hasan
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rakev s Hasanovými ostatky byla nejprve převezena do hlavního sídla policie, kde se mu dostalo vojenských poct. Poté smuteční průvod zamíříilna náměstí, kde se uskutečníilapietní ceremonie ve velké mešitě Muhammada Amína.

Nakonec byl zavražděný generál pohřben po boku svého mentora, expremiéra Rafíka Harírího v mauzoleu nesoucím jeho jméno. Právě on se finančními dary zasloužil o stavbu této impozantní mešity se čtyřmi velmi vysokými minarety v rozích. Měl ji také slavnostně otevřít, nedlouho před tím byl ale v únoru 2005 zabit při pumovém atentátu.

Protesty v Libanonu
Zdroj: ČTK/AP/Maya Alleruzzo

Rezignace premiéra nebyla přijata

Libanonský premiér nabídl v sobotu svou rezignaci, prezident ji ale nepřijal s odůvodněním, že by v daném vypjatém období přispěla k destabilizaci země. Desítky protisyrských demonstrantů proto postavily osm stanů poblíž sídla vlády v Bejrútu. „Syrský režim proti nám začal válku a my budeme bojovat až do konce,“ řekl demonstrant Anthony Labaki, člen pravicové protisyrské Libanonské falangy.

Nadžíb Míkátí, libanonský premiér:

„Činit mě osobně zodpovědným za vraždu Visáma Hasana není fér. Všichni vědí, že jsem s ním měl dobrý vztah. Ztratil jsem přítele a přítele národa, který pro tuto zemi udělal velké věci.“ 

Krvavý atentát znovu obnažil staré náboženské a politické spory. Libanonští sunnité vidí viníka za hranicí se Sýrií a u domácího spojence Damašku - šíitského hnutí Hizballáh. „Naše vláda je vládou Bašára Asada. Padne, až padne Asadova vláda. Volby v příštím roce se blíží a každému je jasné, kdo tady má jaký vliv,“ řekl protivládní demonstrant Bilál Mír.