Duely Obamy a Romneyho často připomínají divadlo, tvrdí odborník

New York – Jen několik hodin zbývá do třetího a zároveň posledního duelu uchazečů o post amerického prezidenta. Barack Obama a jeho republikánský vyzývatel Mitt Romney povedou diskusi výhradně o zahraniční politice. Téma nahrává Obamovi, který má v tomto ohledu více zkušeností než Romney a má za sebou i nesporné úspěchy včetně zabití šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Guvernér Romney naopak zatím v zahraničí zanechal výraznější stopu jen svou rozpačitou letní návštěvou Evropy a Izraele. Hned na jejím začátku urazil své britské hostitele, když zapochyboval o jejich připravenosti na olympiádu. Prezidentský duel sledujte v noci od 3:00 ŽIVĚ na ČT24 i na portále ČT24.

Brady Clough, mediální konzultant:

„Na základě dvou předchozích kol bych řekl, že bude jejich debata spíše útočná. Hlavně prezident Obama musí obhájit poslední čtyři roky své vlády. Romney bude muset naopak vysvětlit víc do detailu, jak si vůbec představuje budoucí zahraniční politiku USA.“

Kromě situace v Libyi se ve floridské debatě moderované zkušeným novinářem televizní stanice CBS Bobem Schiefferem bude hovořit také o Izraeli a krizi kolem íránského jaderného programu. Na přetřes by měla také přijít otázka terorismu a situace na Blízkém východě. Jeden blok otázek pak bude věnován vzestupu Číny. Debata potrvá 90 minut a oba kandidáti během ní budou na rozdíl od předchozí diskuse, kdy mohli chodit a často se dohadovali v bezprostřední blízkosti, stát za řečnickými pulty.

Obamovi vytýkají nekoncepčnost, Romney se zapletl do slovíčkaření

Obama v zahraniční politice a národní bezpečnosti kromě zabití bin Ládina staví například také na zlepšení postavení Spojených států ve světě po kontroverzní vládě svého předchůdce George Bushe. Dále na ukončení války v Iráku či na postupném utlumování války v Afghánistánu.

Barack Obama tvrdil, že Romney neříká pravdu:

„On tvrdí, že nezvýší rozpočtový deficit a že sníží střední třídě daně. Ale když se ho zeptáte, jak to chce udělat, neumí na to odpovědět.“

Mitt Romney proti sobě poštval americké feministky:

„Když jsem jako guvernér sestavoval vládu, přihlásili se samí muži. Tak jsem oslovil ženské spolky, ať nám někoho doporučí. A hned jsem měl šanony plné žen.“

Představa žen v šanonech vyvolala údiv i posměch. Šanonová skupina na Facebooku během chvíle získala 300 000 příznivců. Republikánský kandidát tak nechtěně utvrdil svou pověst macha, který má rád ženy leda jako dekoraci.

Kritici vytýkají Obamovi nekoncepčnost zahraniční politiky, špatné chování ke spojencům či naprosté zaskočení událostmi takzvaného arabského jara či přílišné spoléhání na bezpilotní letadla v boji proti terorismu. V poslední době pak Obama čelí silné kritice republikánů, že jeho vláda mlžila kolem zářijového útoku na konzulát v libyjském Benghází, při němž zemřel velvyslanec Christopher Stevens a další tři Američané. Pochybnosti panují také ohledně zabezpečení tohoto zastupitelského úřadu.

Během poslední debaty v úterý v Hempsteadu ve státě New York ale Romneymu útok na Obamu kvůli Libyi nevyšel. Republikánský kandidát se nechal vykolejit moderátorkou Candy Crowleyvou, která dala za pravdu Obamovu tvrzení, že o incidentu hned zkraje mluvil jako o teroristickém útoku. Bývalý guvernér se pak zapletl do slovíčkaření, místo aby upozornil na to, že Bílý dům celou situaci řešil sporně. Z očekávaného snadného Romneyho vítězství u tohoto tématu se stalo fiasko. V Boca Raton bude mít příležitost k reparátu.

První kolo ovdládl Romney, druhému pak vévodil Obama

Diskuse mimo jiné rozhodne o tom, kdo si odnese pomyslný vavřín vítěze tří prezidentských debat. První po nevýrazném Obamově výkonu s přehledem vyhrál Romney. Ve druhé naopak bodoval agresivní a důrazný šéf Bílého domu. Důležité je i místo, kde se poslední debata koná. Florida patří mezi několik států, kde voliči nejsou vyhranění pro jednu stranu a kde se americké prezidentské volby vlastně rozhodují.

Oba kandidáti vědí, že se hraje o víc než o vteřiny v éteru. Jejich strany dávno pochopily, jak výhodné je celé představení řídit. V 80. letech se tajně dohodly, kde, kdy, jak a taky kdo bude klást dotazy. Rozzlobená Liga voliček proto v roce 1987 zastavila sponzorství. Vadily jí zákulisní stranické dohody - běžné nejméně do konce milénia. „Je to nová demokracie. Debaty jsou o tom, abychom nemluvili o skutečně závažných problémech. Umím si představit, že mají dohodu, o čem budou mluvit, a voliči to cítí,“ podotkl americký novinář Erik Best.

Obama tu zatím podle průzkumů veřejného mínění vede, Romney má ale stále šanci na obrat. To platí i pro hlasování ve zbytku země. Současný prezident je podle většiny šetření stále mírným favoritem voleb. Svého soupeře zatím poráží i v počtu klipů, kterými obě kampaně bombardují voliče. Pokud se před volbami nestane něco nečekaného, představuje floridská debata pro republikána jednu z posledních příležitostí, jak volební souboj ještě zdramatizovat.