Afghánské ženy: Copak postřelená Malala, ale co teprve my?

Kábul - Afghánským ženám se nelíbí přílišný zájem světa o Pákistánku Malalu Júsufzaiovou, na kterou zaútočilo hnutí Taliban. Poukazují na skutečnost, že Afghánky musejí agresivitě čelit denně a příliš se o tom nemluví. Do země sice proudí neustálá finanční pomoc pro ženy, přesto pro ně zůstává jedním z nejnebezpečnějších míst k životu.

„Každý den jsou ženy a dívky v Afghánistánu zneužívány, znásilňovány, leje se jim kyselina do tváře, aby byly zohavené. Jenže o těchto dívkách nikdo nic neví,“ upozorňuje Elají Eršadová, která působí v afghánském parlamentu. Vláda se přitom podle ní o ženská práva vůbec nezajímá. 

Afghánský prezident Hamíd Karzáí sice střelbu na Pákistánku Malalu Júsufzaiovou odsoudil. „Afghánci nevidí tento pokus jako útok na samotnou Malalu, ale také jako útok proti všem afghánským ženám,“ prohlásil minulý týden. Afghánské ženy ale tvrdí, že prezident se ve skutečnosti o práva žen zajímá jen před kamerou. „Když se prezident vlastně vůbec nezabývá afghánskými ženami, proč se teď najednou stará o Malalu?“ ptá se Eršadová. „Nikdo tady neusiluje o spravedlnost, když se vypnou kamery,“ dodává. 

Malalu proslavil deník, který si začala vést v 11 letech. Popisovala v něm život v údolí Svát, obsazeném Talibanem. A právě extremisty na svém blogu dívka kritizovala. Když Malalu neumlčely ani výhrůžky, poslali na ni islamisté nájemné zabijáky. Čtrnáctiletou Malalu střelili cestou do školy do hlavy a krku. Jako zázrakem přežila. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban. Dívku převezli z Pákistánu do Velké Británie, kde se nyní zotavuje.

Členka horní komory afghánského parlamentu, nominovaná na Nobelovu cenu míru, Surája Parliková říká: „Chápeme Malalu lépe než kdokoli na světě. Naše vláda ale chrání ženská práva prázdnými slogany a nedělá pro ně takřka nic.“ Upozorňuje přitom na to, že jen několik dní před tím, než postřelili v Pákistánu Malalu, na východě Afghánistánu zabil Taliban dceru místního policisty. Jenže o tento příběh se nikdo nezajímal a úřady dokonce odmítly vraždu prošetřit. „Jak může afghánská vláda odsoudit útok na pákistánskou dívku a ignorovat takovou událost, jako je tahle,“ táže se Parliková. 

Jen minulý týden navíc v Afghánistánu zavraždili dívku, která odmítla prostituci. V září potom afghánské ženy šokovalo video, na němž je zachycená poprava mladé dívky. Po pádu Talibanu sice získaly afghánské ženy většinu základních práv. Mohou třeba studovat, volit nebo pracovat. I přesto ale zůstává Afghánistán pro ženy jedním z nejhorších míst na světě. I když ženy mají tato základní práva, nikdo nedohlíží na to, aby se dodržovala. A situace se zřejmě ještě zhorší, až se z Afghánistánu stáhnou jednotky NATO.