V Libanonu sektářské násilí po smrti šéfa rozvědky

Bejrút – V Libanonu se po smrti šéfa rozvědky Visáma Hasana strhly násilnosti mezi sunnity a šíity. Několik lidí zemřelo, další se zranili. Sunnita Hasan zemřel v pátek po bombovém útoku. Patřil přitom ke kritikům vlády sousední Sýrie. Většina libanonského kabinetu je přitom na straně Damašku. Spojené státy slíbily pomoc Libanonu při vyšetřování pátečního bombového útoku.

Po nedělním pohřbu generála Hasana se v Libanonu strhly střety mezi šíity a sunnity. Nejsilnější konflikty zaznamenali na severu země v Tripolisu, kde při střelbě zemřeli tři lidé, včetně patnáctiletého chlapce. Násilnosti pokračují i dnes, především v Bejrútu a v Tripolisu. Podle zdravotnických zdrojů bylo během střetů zabito šest lidí včetně devítileté dívky. Dalších osmnáct lidí utrpělo zranění.

Armáda oznámila, že obnoví pořádek a občanský mír v zemi. „Bezpečnost je nepřekročitelná linie, stejně jako útoky na oficiální instituce, a proti veřejným a soukromým zájmům,“ varovala armáda, ta je připravená použít veškeré prostředky, aby obnovila v zemi pořádek.

Sunnitský generál Hasan byl šéfem rozvědky, byl kritikem syrského režimu prezidenta Asada. Většina libanonských sunnitů podporuje syrské povstalce, zatímco libanonští šíité jsou nakloněni podpoře Asada. 

Opozice viní z útoku na generála vládu. Vyzvala proto premiéra, aby odstoupil. Podle nich stát nedokázal ochránit bezpečnost Libanonu před násilím spáchaným Sýrií. Premiér sice nabídl svou demisi, ovšem prezident ji nepřijal. 

Vzedmutí protivládních a protisyrských nálad v zemi v posledních dnech podle agentury AP posiluje obavy, že se občanská válka v Sýrii rozšiřuje přes hranice na území sousedního Libanonu v podobě sektářského násilí.

V Libanonu pokračuje násilí (zdroj: ČT24)