Watergate v Chorvatsku – ministr nařídil odposlechy zpravodajské služby

Záhřeb - Chorvatsko řeší skandál tamní policie. Ta údajně překročila své pravomoci, když odposlouchávala vedoucí pracovníky chorvatské Bezpečnostní a zpravodajské služby a firmy Agrokor. A to na přímý rozkaz ministra vnitra. Podle prezidenta Josipoviće a premiéra Milanoviće ale k porušení zákona nedošlo, kvůli údajným technickým chybám už ale o svůj úřad přišel tajemník Národní bezpečnostní rady i šéf tajných služeb. Aféra vrhá stín na zemi, která má už za osm měsíců vstoupit do Evropské unie.

Chorvatský ministr vnitra má horkou půdu pod nohama, nedělní Večernji list mluví o chorvatském Watergate. Policie údajně sledovala několik představitelů Bezpečnostní a zpravodajské služby a největší chorvatské firmy Agrokor. 

Policie prý odposlouchávala jejich telefony na přímý rozkaz ministra Ranka Ostojiće. Ten to ale odmítá. Tvrdí, že něco takového smí nařídit jen 24 zaměstnanců kriminální policie, a to k tomu musí mít závažné důvody. Ostojić chce únik informací do médií nechat vyšetřit. Existenci odposlechů nepotvrdil ani nevyvrátil. 

Ranko Ostojić, chorvatský ministr vnitra:

„Žádná kampaň v médiích nezastaví ministra ani policii v jejich práci. Se vší politickou odpovědností odmítám všechna obvinění. Policie neudělala nic protizákonného a já jsem s jejich operacemi neměl nic společného.“

Aféra rozpoutala v Chorvatsku debatu o pravomocích policie a kontrole nad ní. Podle kritiků nevrhá na zemi pozitivní světlo a mohla by dokonce ohrozit cestu Chorvatska do Evropské unie. Média teď spekulují, zda se znovu nerozhořela válka policie a tajných služeb, jakou zemi zažila už v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí. „Bezpečnostní sektor si v Chorvatsku šije na míru své vlastní zákony. A to v jiných demokratických zemích není běžné,“ říká politolog Vlatko Cvrtila.

Vydáno pod